Situat în inima Alpilor Japonezi, Matsumoto-jō e unul dintre cele mai bine conservate castele din perioada feudală a Japoniei.

Construit în perioada Eisho (1504 – 1521) de către clanul samurailor Ogasawara, castelul a avut 23 de proprietari și a cunoscut câteva schimbări de-a lungul timpului. Cu toate astea structura și forma sa inițială s-a păstrat neschimbată, fapt pentru care e considerat comoară arhitecturală națională.

A supraviețuit dezastrelor naturale, războaielor și mai ales începutului perioadei Meiji când, o dată cu restaurația, nenumărate construcții feudale ale Japoniei au fost distruse. Doar 12 castele originale au rămas în picioare, Matsumoto fiind unul dintre ele.

Matsumoto-jo

Localizat în orașul cu același nume, Matsumoto e mai e numit și Castelul Ciorilor, pereții și acoperișul său negru semănând cu aripi negre deschise în zbor.

Deși din exterior se văd cinci etaje, interiorul e structurat pe șase caturi. Etajul ascuns se găsește la nivelul trei și nu are ferestre.


Legenda

Cel de-al șaselea și ultimul etaj, folosit ca turn de veghe, are în interior un altar dedicat lui Nijuroku-ya-shin.

Legenda spune că în anul 1618, într-o noapte rece a lunii ianuarie, la poarta castelului a apărut o tânără din cale afară de frumoasă. Tânăra i-a spus stăpânului că e Nijuroku-yashin, zeița nopții de 26 a lunii. Dăruindu-i o pungă cu bumbac, Nijuroku-yashin i-a promis proprietarului că, celebrând-o prin 500 de kilograme de orez, Matsumotso va fi protejat împotriva inamicilor și a focului. A dispărut levitând spre turnul castelului unde stăpânul a construit a doua zi un altar ascunzând în el bumbacul primit în dar. Mai apoi, în fiecare a 26 – a noapte a lunii oferea orez gătit zeiței.

Având în vedere că Matsumoto e unul dintre puținele castele care au supraviețuit vremurilor tulburi, intemperiilor vremii, războaielor și oamenilor care au vrut să șteargă orice urmă a șogunatelor, Nijuroku-yashin și-a ținut promisiunea.

Castelul văzut din parc

Accesul

În Matsumoto e ușor de ajuns cu trenul, JR passul fiind foarte util dacă vizitezi castelul în drumul spre Nagano sau alte destinații.

Castelul se află la 15 minute de mers pe jos din gară, de unde poți lua și autobusul local – „Town Sneaker” Northern Course bus, care face aproximativ 5 – 10 minute.

E deschis pentru vizitare în intervalul orar 8:30 – 17:00, cu ultima admisie la 16:30. Există tururi în limba engleză, dar poate fi vizitat foarte ușor și fără ghid. Prețul de acces e aprox. 7 usd.

Pe coridoarele castelului sunt dispuse diferite exponate, de la îmbrăcăminți ale samurailor, săbii, scrieri vechi, unelte, picturi și decorațiuni, fără ca interiorul să fie îngrămădit. Sălile principale sunt goale fiind evidențiate structura de lemn, ferestrele și podelele originale.

Matsumoto-jo noaptea

Orașul

Matsumoto se află într-o vale a Alpilor Japonezi. Trei vârfuri muntoase, ce depășesc 3000 de metri înălțime, sunt situate în imediata apropiere a orașului. Existând încă din secolul al VIII-lea, Matsumoto s-a numit inițial Fukashi, fiind a doua cea mai mare localitate a prefecturii Nagano.

În afară de castel, Matsumoto are câteva parcuri și străzi drăguțe pentru o plimbare. Pe Nakamachi-dori se găsesc clădiri vechi bine conservate, case tradiționale transformate în cafenele, buticuri și localuri mici în care masa de prânz sau cina e servită într-o atmosferă familială.

Onsen, băi termale, se găsesc în centrul orașului și-n imediata apropiere a lui.

La o oră de mers cu trenul din Matsumoto se găsește Daio Wasabi Farm, cea mai mare fermă de wasabi din Japonia.


Despre Nagano, situat la o oră și jumătate distanță cu trenul de Matsumoto, citește aici.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns