Situată în inima Alpilor Japonezi, Takayama e înconjurată de atmosfera unei lumi autentice și îndepărtate, o destinație plină de șarm în care descoperi vechea Japonie.

Izolată de restul lumii, Takayama și-a dezvoltat propria cultură, ferită de influențele și schimbările exterioare. În perioada feudală a fost o sursă de cherestea de înaltă calitate și lucrătorii în lemn din regiune erau cunoscuți și apreciați de lorzi feudali. Se bucurau de protecția shogunilor, sub domnia cărora au prosperat.

Numeroasele temple, clădirile perioadei Edo și tradițiile păstrate peste ani, i-au câștigat orașului denumirea de ”micul Kyoto”.


Accesul

Takayama înseamnă ”munți înalți”, denumire adoptată de mai multe localități din Japonia. Ca să se diferențieze între ele, orașul Alpilor Japonezi e notat uneori Takayama Hida. Are legături bune cu trenul, JR Passul fiind foarte util și de această dată.

Din Kyoto

Ia JR Tokaido Shinkansen din gara Kyoto până în Nagoya (35-45 minute, mai multe trenuri pe oră). Din Nagoya urcă în trenul JR Hida limited express train spre Takayama (140 minute, curse din oră în oră). Întreaga călătorie din Kyoto la Takayama durează puțin peste 3 ore.

Din Tokyo

Să ajungi la Takayama din Tokyo cu trenul, ai două opțiuni: via Nagoya sau via Toyama

JR Tokaido Shinkansen din Tokyo la Nagoya (100-120 minute, mai multe curse pe oră) și transfer JR Takayama line (140 minute).

JR Hokuriku Shinkansen din Tokyo la Toyama, transfer la JR Takayama line (90 minute). Pentru transferul la Toyama călătorești cu aproximativ o oră mai rapid decât prin Nagoya dar sunt doar două sau trei legături bune cu Tokyo pe zi. Altfel, fără legăturile bune, drumul durează cu o oră mai mult.

Mai multe informații despre cum să verifici programul trenurilor, legăturile și ruta, aici.

Prin Takayama te poți deplasa cel mai ușor pe jos. Închirierea bicicletelor e destul de costisitoare, la fel și transportul cu ricșa (30 de minute – aprox. 65 usd).


Atracții

Ca în multe alte locații autentice, pline de istorie și frumos, în Takayama ai nevoie de cel puțin două zile ca să vizitezi în mare ce are de oferit orașul. Dar dacă ai la dispoziție o singură zi nu rata piața matinală, străzile cu ateliere de sake și traseul din Teramachi.

Higashiyama-hokōdō – traseul templelor din Takayama

Treisprezece temple și cinci Shrine se află la distanțe de câteva minute unele de altele în Teramachi, cartierul situat la liziera pădurii. Alei marcate te duc în adâncul Shiroyama – koen, parcul din apropiere, unde se găsesc ruinele castelului Takayama-jo.

Sanmachi-suji – strada centrului vechi

Cele trei străzi principale ale centrului vechi: Ichino-machi, Nino-machi și Sanno-machi dețin cele mai multe clădiri tradiționale din oraș.

Fiind în trecut locuințe, ateliere de tâmplărie și buticuri cu alimente, casele găzduiesc în prezent galerii de artă, restaurante și cafenele, atelierele de sake unde poți degusta băutura tradițională japoneză sau căsca ochii la procesul de fabricație.

Takayama-jinja – clădire istorică

Fostă prefectură din perioada shogunatului Tokugawa. Clădirea a fost folosită ca și sediu guvernamental până în 1969. În curte este și un grânar, o grădină dar și o cameră de tortură. Situată la 5 minute de mers pe jos de Sanmachi-suji.

Takayama Showa-kan – muzeu

Showa-kan, un muzeu mai aparte unde am avut parte de distracție maximă. Ne-a plăcut foarte mult turul printre tot felul de obiecte haioase, ciudate, jocuri vechi, frizerii și săli de clasă amenajate, camere din apartamentele mici ale marilor orașe decorate în stilul perioadei Showa (1926 – 1989). Majoritatea obiectelor sunt din anii 55 – 65. Te poți îmbrăca în Yukata, (varianta de vară a kimonourilor) te poți juca jocuri video vechi, poți asculta muzică la tonomat și îți poți cumpăra cele mai populare dulciuri din acea perioadă.

Hida Kokubun-ji – templu

Cea mai veche clădire din Takayama datând din secolul al XVI – lea. E situată în apropierea gării iar în grădina templului se află un copac ginko despre care se crede că are peste 1200 de ani.

Asa-ichi – piața stradală

Tradiția acestor piețe matinale are peste 300 de ani vechime. Dimineața, poți găsi negustori și agricultori din zonă vânzându-și produsele în două locații: Jinya-mae Asa-ichi și Miya-gawa Asa-ichi.

Miya-gawa Asa-ichi – e piața principală și se întinde de-a lungul râului Miya-gawa între străzile Kaji-bashi și Yayoi-bashi. Am mâncat aici cele mai bune mere, de neegalat, aromate și zemoase. Gustări stradale calde și reci și murături și dulciuri găsești foarte des pe tarabe. Suveniruri, legume și produse artizanale. La ora 6 dimineața sunt instalate primele corturi iar dacă ajungi în jurul orei 12 la amiază s-ar putea să nu mai găsești pe nimeni.

Aproape de Takayama, la o oră și jumătate cu mașina, se află vulcanul Norikura, 3.026 m. Autobuze ce pleacă din gara Takayama duc turiștii până în vârf.

Tot cu autobuzul poți ajunge la Onsen – faimoasele băi termale japoneze. Shin-Hotaka Onsen, Fukuji, Shin-Hirayu, Tochio, Hirayu.

Shin-Hotaka Ropeway – e prima telegondolă din Japonia. Urcă peste 1000 de metri oferind o imagine magnifică asupra vârfurilor înzăpezite ce se ridică deasupra pădurilor de-un verde crud.


Vremea

Takayama e o locație magică pe timp de iarnă când temperaturile sunt destul de blânde(-5C) dar ninsorile abundente. Cantitatea mare de ninsoare ce cade peste Takayama se datorează furtunilor de zăpadă cu efect de lac (LES – lake effect snow) generate de Marea Japoniei. Primăvara și toamna sunt scurte iar vara e dominată de ploi. Cireșii înfloresc în regiune spre sfârșitul lunii aprilie iar frunzișul capătă culori roșiatice la începutul lunii noiembrie.


Mâncarea și cazarea

Din punct de vedere culinar Takayama e recunoscută pentru sansai – (legume de la munte), Hida-gyu (carne de vită specifică regiunii), hoba-miso (miso e o pastă obținută prin fermentarea boabelor de soia într-un amestec de ingrediente) iar hoba-miso e pastă dulce de miso prăjită pe grătar într-o frunză de magnolie, niku-man (gogoși coapte pe abur) și sake.

Pentru cazare poți alege hoteluri, airbnb, hosteluri și Ryokan (case tradiționale japoneze). Ne-am luat camera de pe o zi pe alta dar e bine să-ți faci rezervare din timp, mai ales dacă vizitezi Takayama în perioada unuia dintre cele mai importante festivaluri: Sannō Matsuri – primăvara și Hachiman Matsuri – toamna.


Sarubobo

Sarubobo sunt amulete japoneze specifice regiunii Takayama. Sunt roșii, au formă umană și sunt dăruite de bunici nepoților ca și păpuși aducătoare de noroc. Au diferite mărimi și culori dar toate păstrează aceiași formă și fața lipsită de trăsături.

Se obișnuiește ca mamele să dăruiască fiicelor Sarubobo pentru o căsnicie fericită și fertilă.

În trecut păpușile erau roșii și erau oferite conform tradiției. Azi, ele sunt un suvenir deosebit din Takayama iar fiecare culoare e asociată unei dorințe. Roz – pentru noroc în dragoste, Verde – pentru sănătate, Galben – pentru noroc la bani, Albastru – pentru noroc la studii și serviciu, Negru – ca să îndepărteze ghinionul.


Despre alte legende din regiunile Alpilor Japonezi citește Nagano și Matsumoto.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns