Blue Mountains sunt renumiți pentru pădurile de eucalipt, formațiunile stâncoase sculptate de vânt, cascade și localitățile pitorești din vale. Deși nu sunt imaginea clasică a munților cu vârfuri înalte, sunt totuși impresionanți.

Fiind situați aproape de Sydney, Blue Mountains e o destinație perfectă pentru o zi sau pentru un weekend prelungit în natură.

Blue Mountains

Numele Blue Mountains provine de la ceața albastră ce se ridică deasupra mării de verdeață. Ceața, formată din particulele fine emanate de pădurea deasă de eucalipt, capătă în bătaia soarelui o tentă albăstruie.

Flora și fauna sunt foarte bogate. Sunt canguri, chiar și dingo prin păduri, deși sunt mici șansele să te întâlnești cu ei pe rutele umblate frecvent. Aici am auzit cântând pentru prima dată pasărea liră. Am ascultat-o crezând că-s mai multe păsări care au o conversație, care ciripesc în cor, se strigă ori se curtează. Erau diferite tonuri, ritmuri, părea o discuție cu contraargumente :)). Lyre bird, sunt capabile să imite o gamă variată de sunete naturale sau artificiale.

Aș zice că oricine ajunge în Australia ar trebui să aibă Blue Mountains în itinerar.

În drum spre vârf

Sezonul

Cel mai potrivit timp pentru drumeții și cazări la cort în Blue Mountains e vara, din Decembrie până în Februarie. Toamna, din Martie în Mai sunt mai puține ploi iar temperatura scade (14 – 22 grade Celsius). Primăvara, Septembrie – Noiembrie, e frumos pentru că înfloresc florile. Iarna, Iunie – August, temperaturile medii sunt între 8 și 17 grade Celsius.

Transport din Sydney

  • Cu trenul: Din Central Station Sydney to Mount Victoria sau Litghow. Aici poți verifica orarul, ruta și costul excursiei cu trenul. Trenul oprește în majoritatea orașelor din Blue Mountains. Dacă ai card Opal biletul dus costă aproximativ. 5-6$ usd. Între orașe te poți deplasa cu busul local, hop-on hop-off bus.
  • Cu mașina: Din Sydney până în Katoomba – 90 de minute pe drumul M4 (fără taxă). Mașina e varianta ideală de transport fiindcă ai mai multă libertate de mișcare odată ce ai ajuns în zonă, atracțiile fiind destul de răsfirate.
  • Cu turul organizat în autocare de la agențiile de turism din Sydney. În itinerar sunt incluse cele mai cunoscute puncte panoramice și timp pentru drumeții scurte, opriri în Leura sau Katoomba.

Cazare

Dacă nu ești amator de drumeții mai lungi și înnoptat la cort, găsești destule variante de cazare în orașele din zonă.

Mai jos sunt câteva informații despre ele.

  • Wentworth Falls – un oraș mic, în apropierea căruia e cascada Wentworth. Cascada are 300 m cădere și se vede frumos de la punctul panoramic Princes Rock. Mai multe trasee în Valley of Waters pornesc de aici.
  • Leura – cel mai cochet oraș din zonă. Leura Mall e denumirea care o poartă două străzi centrale pe care sunt înșiruite galerii, buticuri cu produse artizanale, cafenele și mici restaurante locale.
  • Katoomba – Cel mai mare oraș al regiunii, variat, pe alocuri cosmopolit, dar și boem, cu localuri artistice, pub-uri, destule restaurante și hoteluri pentru diverse bugete. E locația ideală de cazare dacă folosești transportul în comun.
  • Blackheath – preferat de cei care vor să facă drumeții în Grose și Megalong Valleys.

Atracții

Echo Point – cel mai cunoscut punct panoramic din Blue Mountains, unde se strâng continuu grupuri de turiști. E important să ajungi dimineața devreme dacă vrei să găsești locul mai aerisit. Parcarea amenajată pentru Echo Point e cu taxă. Dimineața găsești loc pentru mașină pe străzile din împrejurimi. De la Echo point se vede cea mai faimoasă formațiune din Blue Mountains: Three Sisters.

Three sisters

Legenda spune că Meehni, Wimlah și Gunnedoo, cele trei surori, s-au îndrăgostit de trei bărbați dintr-un trib rival. Pe scurt, cele două triburi au intrat în conflict, iar un bătrân înțelept le-a transformat pe surori în stânci ca să le protejeze. Din nefericire, bătrânul și-a găsit sfârșitul în luptă iar surorile au rămas pe veci captive.

Sublime Point – punct panoramic, situat în sud-estul orașului Leura.

Evans Lookout, Govetts Leap Lookout panoramă în apropiere de Blackheat.

Cascada Wentworth din orașul cu același nume.

Grand Canyon Walk – circuit de 5 km cu urcare și coborâre abruptă. Pornește de la Evans Lookout.

The Golden Stairs Walk – drumeție de 8 km cu grad de dificultate mediu spre ridicat, porțiuni de drum pe marginea prăpastiei, cu punctul final la Ruined Castle – o formațiune stâncoasă de unde priveliștea se deschide asupra întregii văi.

Ruined Castle

Blue Mountains Heritage Centre https://www.nationalparks.nsw.gov.au/ informații despre trasee locale, campinguri, și regulile parcului național.

Trail & bushwalking (drumeție în sălbăticie)

Sunt foarte multe trasee marcate, de diferite lungimi și grade de dificultate. Unele dintre cele mai cunoscute: 1. Grand Canyon Track 2. The National Pass 3. The Giant Stairway 4. Prince Henry Cliff Walk 5. Convict Trail 6. Birdwood Gully Park 7. Charles Darwin Walk 8. Ruined Castle Walking Track 9. Fortress Rock 10. Coachwood Glen Nature Trail 11. Horseshoe Falls Walk 12. Narrow Neck Trail 13. Lockleys Pylon Walking Track 14. Berghofer’s Pass 15. Braeside Trail 16. Popes Glen Track 17. Overcliff-Undercliff Track 18. Pool of Siloam.

E permisă drumeția în afara traseului dar ai mare grijă că vegetația e foarte deasă și ai putea cu ușurință să te pierzi. Înregistrează-ți numele și regiunea în care vei fi la biroul Parcului Național din Katoomba și ia cu tine destulă apă potabilă și mâncare.

Golden Stairs Walk

Una dintre cele mai frumoase rute e Six Foot Trak – 45 de km împărțiți pe 3 zile cu posibilitate de camping. Pornire din Katoomba de-a lungul văii Megalong spre râul Cox și peșterile Jenolan.

Filmuleț cu porțiuni din traseul Golden Stairs și priveliștea de la Ruined Castle.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns