Capitala Argentinei, Buenos Aires, e un oraș plin de muzică și culoare, cu arhitectura variată, oameni mândri, pasionali, iubitori de petreceri, fotbal și dans.

Deși Buenos Aires nu e imaginea ceea mai potrivită pentru a descrie Argentina, e un oraș care are destule de oferit.

Trecutul politic tumultuos, lupta continuă pentru libertate și stabilitate economică, numărul mare de imigranți cu idei proprii și pregătiți să-și lase amprenta pe pânza albă a capitalei, au format Buenos Aires ca un oraș al contrastelor, aerisit pe de-o parte, haotic pe de alta, fandosit și sărac, grandios și dezordonat, amuzant și periculos.


Atracții

Puternic influențat de cultura europeană, Buenos Aires mai e denumit și Parisul Americii de Sud.

Teatrul e cea mai activă scenă artistică a orașului. La fiecare sfârșit de săptămână rulează aproximativ 300 de piese și spectacole în teatrele din oraș, plasând Buenos Aires, la acest capitol, pe primul loc mondial, peste capitale culturale ca New York, Paris sau Londra. De asemenea e orașul cu cele mai multe librării pe cap de locuitor.

El Ateneo Grand Splendid

Una dintre cele mai impresionante librării din lume se află în Buenos Aires, în interiorul unui vechi teatru somptuos.

El Ateneo Grand Splendid bookshop
Plaza de Mayo

Centrul, punctul zero al capitalei, spațiul deschis care adăpostește Casa Rosada. E locul unde au loc marile proteste ale capitalei, unde se strângeau în fiecare joi – Madres de la Plaza de Mayo – mamele a căror copiii, adolescenți și adulți, au fost declarați dispăruți în perioada 1976 -1983 când a avut loc ”Războiul Murdar”, junta militară argentiniană. Peste 30.000 de persoane au fost declarate dispărute în cei șapte ani sumbri din istoria țării.

Casa Rosada

Vopsită în roz și situată-n Plaza de Mayo, Casa Rosada e una dintre clădirile reprezentative ale capitalei. Birourile administrative ale președenției se află aici. Eva Peron a vorbit poporului de la balconul casei Rosada în ultimul său discurs, anul 1951.

Casa Rosada Buenos Aires
Florida y Lavalle

Aleile pietonale vibrante pe timp de zi, pline de turiști, artiști stradali și oameni de afaceri care traversează grăbiți zona, de cămătari guralivi și vânzători ambulanți. E un du-te-vino continuu. Loc popular pentru shopping, gustări, plimbări și showuri de tango stradale.

Clădiri reprezentative și muzee aflate în imediata apropiere a Plaza de Mayo:

  • Museo del Bicentenario – Muzeu cu intrare gratuită situat în spatele Casei Rosada.
  • Catedral Metropolitana
  • Centro Cultural Borges
  • Centro Cultural Kirchner – situat în fosta clădire a poștei. Aici se află și Ballena Azul, sala de concert a orchestrei simfonice naționale.
  • Cabildo – Clădire construită la mijlocul secolului al XVIII – lea. Sediul consiliului local din perioada colonială, în prezent muzeu.
Cabildo Buenos Aires
Teatrul Colon

Una dintre cele mai faimoase clădiri ale capitalei unde se țin renumite spectacole de operă, balet și muzică clasică. Un tur cu ghid costă aprox. 20$ usd.

Avenida 9 de Julio

Cel mai mare bulevard din lume are șaisprezece linii de trafic în cel mai lat punct al lui. Nici în fugă nu le traversezi pe-o singură pâlpâire verde de semafor.

Avenida 9 de Julio, and Evita
San Telmo

Una dintre cele mai atractive zone din Buenos Aires. Plin de istorie, arhitectură colonială, străzi înguste ocupate de anticariate și buticuri cu antichități, San Telmo a fost cândva cartierul bogaților. La sfârșitul secolului nouăsprezece zona a fost năpădită de febra galbenă iar cei înstăriți și-au părăsit casele migrând spre nordul capitalei, în districtul Recoleta. Vilele au fost partiționate în mai multe apartamente luate în chirie de săraci. Azi majoritatea locuințelor sunt ocupate de magazine cochete sau vintage.

Plaza Dorrego a doua cea mai veche piață a capitalei după Plaza de Mayo. În jurul ei se organizează duminica piața stradală San Telmo feria.

Palermo Viejo

Partea veche a extinsului cartier Palermo din nord estul capitalei. O locație perfectă pentru cină și viața de noapte. Scriitorul Jorge Luis Borges și Che Guevara au locuit în zonă.

Recoleta

Recoleta e cel mai select cartier al capitalei. Cu toate vilele noi, conace vechi, parcuri și buticuri sofisticate, Recoleta e cunoscut turiștilor pentru cimitir.

Recoleta
Cementerio de la Recoleta

Ocupă primul loc în topul atracțiilor din Buenos Aires. ”Străzile” cimitirului sunt mărginite de monumente impresionante, cripte și mausolee. În unele din ele poți intra, dacă te ține inima. Scriitori, președinți, militari, faimoși și bogați se odihnesc în veci aici. Cea mai cunoscută criptă e cea a Evei Peron. În așteptarea construirii unui monument, corpul îmbălsămat al Evitei a stat timp de doi ani expus publicului în fostul birou personal. Când armata l-a destituit pe soțul ei, președintele Juan Peron, trupul Evei a dispărut. Timp de 16 ani publicul larg nu a știut ce s-a întâmplat cu corpul Evei (îngropat sub alt nume într-o criptă din Milano). Mai apoi a fost mutat în Spania unde se afla exilat Juan. Peron a revenit în Argentina, și la putere, în 1973 dar a murit un an mai târziu. Monumentul Evei Peron nu a fost niciodată ridicat și abia în 1974, la 22 de ani de la moartea ei, trupul neînsuflețit a fost depus în cripta familiei Duarte din Recoleta.

La Boca & Caminito

Locația în care Maradona e un zeu, iar fotbalul o religie. În La Boca fotbalul se simte mai intens ca în orice altă parte a țării. Aici se află și Bombonera stadium – stadionul celor de la Boca Juniors, echipa la care copilul Diego visa să joace, și la care a ajuns în 1981. În același an Boca a câștigat campionatul, titlul din ’81 rămânând singurul titlu obținut de Maradona în campionatul argentinian.

Caminito – colorata stradă pietonală, alee muzeu din regiunea La Boca, Buenos Aires. E turistică și fascinantă, devenită faimoasă după ce a inspirat melodia cu același nume compusă de Juan de Dios Filiberto în 1926.

Caminito Buenos Aires
Retiro & Plaza San Martin

Plaza San Martin a fost în secolul șaptesprezece ocupată de o mănăstire. Mai apoi a reprezentat casa de vară (retiro) a unui guvernator spaniol. A fost piață de sclavi, fort militar și arenă pentru luptele cu tauri. Azi, parcul verde situat pe-un mic deal e un loc popular pentru picnic, plimbări și relaxare.

Puerto Madero

Situat la douăzeci de minute de mers pe jos din centru, portul e o locație plină de viață. Un district vechi și nou al capitalei unde s-a scris istoria comerțului și care stabilește ultimul trend în materie de design și construcții în Buenos Aires.

Puerto Madero

Transport

De la aeroportul internațional Ezeiza, situat la 35 de km de oraș ai mai multe posibilități de transport.

  • Cea mai ieftină variantă e autobuzul local numărul 8. Transportul până în Plaza de Mayo costă câțiva cenți dar, în funcție de trafic, poți face chiar și două ore pe drum.
  • Shuttle – mai multe companii cu sediul în aeroport au anumite trasee spre oraș. Opririle sunt limitate. Transportul costă aprox. 12$ usd. Verifică oferta și alege ruta care oprește cel mai aproape de destinația ta.
  • Taxi – pentru prețuri mai apropiate de tariful normal ieși afară din lobby-ul aeroportului. Vei găsi destui șoferi cu pancarte. Pentru un drum până în centru ar trebui să plătești 30$ usd dar majoritatea turiștilor declară c-au plătit în jur de 50$ usd.

Prin oraș te deplasezi ușor dacă ai la dispoziție carduri SUBE. Le poți cumpăra din unele stații, de la gherete, poștă sau mici magazine de prin oraș care au afișat în fereastră sau la intrare logo-ul SUBE. Iar ca să îți fie mai ușor cu orientarea cumpără de la unul dintre chioșcuri – Guya T – o hartă a autobuzelor. Sau online, aplicația pentru telefon se cheamă ”Como Llego”. Majoritatea autobuzelor circulă 24h.

Metroul e cel mai rapid mijloc de transport în comun. Sunt șase linii care acoperă majoritatea locațiilor turistice din oraș. Circulă între orele 5:00 – 22:30, cu program redus în weekend iar o călătorie costă aprox. 2,15$.

Av. 9 de Julio

Cazare & Mâncare

În ultimii ani tot mai multe hoteluri, case de oaspeți și hosteluri s-au deschis în Buenos Aires. Majoritatea districtelor au zone centrale, turistice în care e sigur să te cazezi. Cele mai populare locații sunt:

  • Palermo- pentru varietate în privința restaurantelor și a vieții de noapte, deși mai departe de centru e bine conectat prin transportul public.
  • San Telmo – cartier boem cu hosteluri și case de oaspeți pentru bugete modeste.
  • Recoleta – hoteluri de lux.
  • Microcentro – zona zero.
  • Congreso – aproape de centru, locația în care sunt majoritatea vechilor teatre, cinemauri și săli de spectacole din Buenos Aires.

Prețurile variază, dar sunt acceptabile. Am plătit 25$/noapte pe o cameră dublă în Congreso, într-o clădire istorică cu geamuri imense și balcon.


De multe ori plătești mai mult pentru o cină în oraș decât pentru o noapte de cazare. Unele restaurante au povești interesante, sunt pline de istorie, decorate cu gust și ai nevoie de rezervare din timp pentru acces.

Friptură de vită și-un vin bun e ideea multora despre cina argentiniană. Nu e nici un secret că argentinienii sunt mari iubitori de carne roșie iar preparatele lor din vită sunt diverse și delicioase. Asado – e un platou cu carne de vită și porc, chorizo – cârnați, morcilla – sângerete, și coaste prăjite la grill.

Asado

În Buenos Aires poți cina în spații intime cu muzică live, în localuri ce oferă showuri de tango, în locații exclusiviste preferate de scriitori, politicieni și pictori celebri sau în restaurante aromate de trabucuri cubaneze și băuturi fine.

În Microcentro restaurantele se limitează la meniuri simple, fast-fooduri. San Telmo deține câteva buticuri sofisticate. Restaurante scumpe găsești în Puerto Madero și în Recoleta, unde în apropierea cimitirului terasele și cafenelele sunt mereu pline. Palermo Viejo are cea mai mare diversitate culinară din Buenos Aires. Cina costă în jur de 20 – 40$ usd.

Mâncarea stradală, des întâlnită la piețele duminicale, e gustoasă și ieftină. Aici poți încerca empanadas, choripan (sandwich cu cârnați), pastelitos, alfajores (fursecuri cu dulce de leche).


Oamenii

Argentinienilor li s-a dus vestea c-ar fi oameni care manifestă superioritate, aroganța și superficialitate. Nicăieri nu-i mai evident acest fapt ca în Buenos Aires.

Cel mai probabil o rugăminte va fi tratată cu indiferență, sau cu ochi dați peste cap mimând lehamitea sau un efort supraomenesc de a satisface o minimă cerință, vei fi privit suspicios și analizat din cap până-n picioare.

Asta nu înseamnă că tot al doilea om se manifestă astfel, ba chiar aș spune că balanța înclină ușor spre polul amabilității. La fiecare om nesigur cu aer fandosit sunt alții doi care zâmbesc cald, sunt prietenoși și expresivi.


Tango

Tangoul s-a născut în Argentina și Uruguay în anul 1880.

Buenos Aires era la vremea aceea un oraș care primea nenumărați emigranți din toate colțurile lumii. Bărbații aflați departe de casă scăpau de singurătate și de dorul femeilor lăsate în urmă petrecându-și timpul cu ospătărițe și prostituate. În baruri și bordeluri, prin amestecul culturilor a făcut tangoul primii pași, închegându-se într-un dans pasional, lasciv și uneori brutal.

Având în vedere locul nașterii sale, tangoul era considerat un dans vulgar. Dar tinerii rebeli ai elitei îl dansau și l-au dus cu ei în marile capitale ale lumii. În 1913 tangoul devenise o manie în Europa și SUA.

În timp, mișcările și ritmul s-au cizelat și, întors în Argentina, tangoul a avut un cu totul alt statut, fiind acceptat peste tot în societate, dansat și îndrăgit.

Spectacolele de tango sunt foarte căutate în rândul turiștilor. Showul durează aproximativ o oră și jumătate iar scena aparține câtorva perechi de dansatori, doi sau trei cântăreți și unei orchestre. Spectatorii sunt așezați la mese, serviți cu băuturi, contra cost, și au posibilitatea să ia cina.

Pe strada Lavalle, Av Corrientes și pe lângă teatrele care oferă showuri de tango sunt instalate gherete de la care poți cumpăra bilete pentru spectacole, uneori cu 50% reducere pentru ziua în curs sau pentru următoarea zi. Prețul întreg pentru un spectacol variază între 150-300$ usd.

Pentru informații despre showuri de tango, muzică, party-uri, filme și accesul la evenimente sportive https://www.vuenosairez.com

Basic tango

Măsuri de siguranță

Buenos Aires e un oraș destul de sigur, dar unii practică furtul ca pe un sport, așa că fii atent la hoții de buzunare din metrou, autobuze și locuri aglomerate. Nu purta bijuterii ostentative, lasă pașaportul în camera de hotel, păstrează bani în mai multe locuri și nu lua mult cash cu tine. La ATM-uri asigură-te că nu ești urmărit, mai ales dacă retragi o sumă mai mare.

Chorro – sunt hoții care acționează de pe scutere. Se apropie de trotuar și-ți smulg telefonul din mână sau geanta de pe umăr iar până să-ți dai seama ce se întâmplă sunt la sute de metri depărtare.

Șoferii de taxi te duc pe ruta scenică (a se citi ocolitoare) a orașului și se încumetă la șmecherii cu bancnote false.

Am fost înșelați la rest chiar și la supermarket. Folosind bancomatul, cardul nostru a fost ”folosit” mai apoi pentru alte extrageri. Am căzut pradă ”vechiului truc cu muștar” practicat și binecunoscut în capitală, în care ești stropit cu ceva care îți dă senzația că ai fost murdărit de păsări. În următoarea clipă doi sau trei binevoitori se apropie, îți oferă apă și șervețele și încep insistent să te curețe. Automat să-ți duci mâna la buzunare și cel mai bine să-ți iei rucsacul din spate sau să-ți ți geanta aproape. (am scăpat nepăgubiți dar am petrecut o zi întreagă mirosind a oțet, muștar și murături) :))

Majoritatea infracțiunilor sunt minore, probleme cu care se confruntă majoritatea metropolelor, dar chiar și o pagubă mică sau o sperietură sunt de ajuns să-ți strice vacanța sau să cimenteze părerea negativă despre un oraș sau o țară întreagă.

Asta nu înseamnă că trebuie să te ferești de Buenos Aires, ci doar să te păzești, să eviți să umbli cu gadgeturi scumpe la vedere și să acorzi atenție sporită în locurile îngrămădite.

Caminito que el tiempo ha borrado
Que juntos un día nos viste pasar,
He venido por última vez,
He venido a contarte mi mal.
Caminito que entonces estabas…
Desde que se fue,
triste vivo yo;
caminito amigo,
yo también me voy.
Desde que se fue
nunca más volvió.
Seguiré sus pasos,
caminito, adiós.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns