Australia e o țară imensă iar mașina îți dă libertate de mișcare. Te poți opri unde vrei, poți întârzia în locurile care-ți plac fără să depinzi de programul unor autobuse sau de cazările rezervate. Nu-ți bați capul cu check-in și check-out. Ai transportul, casa și masa asigurate într-o mașină și ai mai mult timp să te joci. 😊

Hinta palinta
Motivele pentru care să alegi călătoria cu campervanul:

Campingurile sunt ieftine: de multe ori gratuite

Comunici cu localnicii: Australienilor le place să meargă în camping. Se strâng în familii numeroase și stau cu săptămânile. Sunt deschiși, vorbăreți, te invită seara la o bere dornici să împărtășească secrete despre alte locații de vis.

Ai libertate: acea libertate pe care doar natura și sălbăticia ți-o poate da. Departe de lumini artificiale, de zgomotul orașelor, de poluare.

Îți faci prieteni: De multe ori în campinguri se creează o legătură de prietenie între ocupanți. Lumea împărtășește momente, povestește de unde vine, unde merge, ce l-a impresionat, ce-i lipsește, dăruiește zâmbete și-o parte din el prin poveste.

Ești aproape de natură: Cele mai faine locații din Australia sunt parcurile naționale. Iar în majoritatea parcurilor naționale poți campa.

Somewhere on Rainbow beach

Research

N-ai vrea ca experiența să fie una costisitoare, așa că înarmează-te cu multă răbdare și începe căutările.  

Sunt foarte multe companii care închiriază campervanuri în Australia și au diferite tipuri de mașini.

  • Cu cât e mai mare și mai bine dotată mașina cu atât e mai scumpă.
  • Contează locația de unde-o ridici și unde-o lași.
  • Sezonul și pentru câte zile o închiriezi.
  • Traseul: Ruta Cairns – Sydney poate fi mai ieftină decât ruta Sydney – Cairns.
  • Închirierea One-way, uneori are o taxă extra, alteori e gratuită.
  • Dacă faci rezervare din timp – 90% din cazuri obții un preț mai bun. Așteptând prea mult s-ar putea să nu mai găsești disponibil tipul de mașină pe care ți-l dorești.
A day without sunshine is like…you know…night.

Prețurile pe care le-am plătit noi: Cairns – Melbourne – 50$/ zi. 700$ USD pentru două săptămâni, mașină budget. Dacă rezervam din timp găseam la acest preț un campervan mai bun dar ne-am lungit cu căutările iar asta ne-a costat.

Site-uri: www.apollocamper.com  www.britz.com.au  www.jucy.com.au  www.maui.com.au  www.mightycampers.com.au  www.spaceshipsrentals.com.au  www.travelwheels.com.au  www.hippiecamper.com  www.drivenow.com.au

Și sunt doar câteva dintre ele!

Relocation rentals –  www.transfercar.com.au  www.imoova.com  și alte site-uri se ocupă cu relocarea mașinilor. Îți dau destinația și timpul în care trebuie să ajungi. Nu prea ai timp de relaxare sau să vizitezi locații mai izolate dar prețurile la mașini pot să fie de câțiva dolari pe zi (1$ – 5$) + discount la combustibil. Dacă-ți place șofatul, go for it!

Dotări

Am închiriat mașină de la Spaceship, cu ani buni la bord și destui kilometri, dar am condus fără probleme și ne-am descurcat cu spațiul pe care l-am avut. A fost dotată cu: frigider, farfurii, tacâmuri, căni, pahare, boluri, tigaie, oală, ustensile, două ochiuri de plită, gaz, masă și scaune de camping, canistră de apă, saltea, așternut, perine și pătură, plasă de țânțari, etc. Nu ne-a lipsit nimic.

De obicei la închiriere primești un formular pe care sunt notate lucruri pe care le poți cere în plus (contra cost).

Dacă ai campervan cu toaletă trebuie să cauți campinguri care au și ”dump points and grey water disposal” locurile unde să golești toaleta și apa scursă de la chiuvetă și duș. Toaletele trebuie curățate o dată la 2-3 zile. Iar rezervorul de apă trebuie reumplut. Să te asiguri că locațiile de camping au stație de ”water refill”.

Pentru un campervan foarte dotat ( de ex: cuptor cu microunde, TV ) ai nevoie de locuri cu curent, care sunt mai scumpe decât cele fără și se găsesc în general în campingurile private ($$)

Un van nepretențios economisește bani nu doar la închiriere ci și mai apoi pe traseu.

Campervan ”Spaceship”

Reguli

Majoritatea companiilor care închiriază vanuri cer ca șoferul să aibă cel puțin 21 de ani. Sunt câteva la care vârsta minimă e 18 ani.

Campervanurile se închiriază de obicei pentru minimum 5 zile și nu au limită la kilometri.

Ai nevoie de credit card pentru garanție. Unele companii îți iau preventiv o sumă din cont, altele nu. Dacă îți blochează sau îți retrag o anumită sumă, informează-te când o primești înapoi.

Citește contractul întreg și fii atent la măsurile și costurile în caz de accident. Verifică ce includ asigurările pe care le plătești.

Verifică mașina și notează pe formularul tipic fiecare zgârietură, reparație, îndoitură. Acordă atenție inventarului de lucruri (perne, farfurii, etc)

Nu conduce noaptea. Multe accidente se întâmplă la lăsatul serii din cauza cangurilor care sar în drum. Acest lucru e scris cu litere îngroșate și pe contract: Interzis condusul după apus.

Canguri la margine de drum

Camping

Sunt nenumărate campinguri pe marginea drumului semnalizate prin pancarte și reclame mari. Sunt și parcări unde e permis campatul în rulotă sau van pentru o noapte. Un fel de locații de urgență pentru cei care întârzie pe drum. Înnoptează doar în punctele special amenajate pentru așa ceva.

Locurile din unele campinguri se epuizează rapid. Cel mai bine e să ajungi după-masa cu câteva ore înainte de apus.

Campingurile private au serviciu de check-in care funcționează după un anumit orar. Dacă nu ai rezervare, chiar dacă sunt locuri disponibile, nu te poți caza în afara programului.

Campingurile gratuite din Parcurile Naționale, nu-s tocmai gratuite dacă pui la socoteală taxa de intrare în parc (6 – 8$).

Există multe locații free în apropierea orașelor mici.

Dacă alegi campinguri mai departe de civilizație asigură-te că ai destulă apă potabilă cu tine. Unele locații au apă pe care o poți folosi pentru spălat, altele nu. La unele poți ajunge doar cu o mașină 4×4 deci fii atent și la acest detaliu.

Campervan ”Jucy”

Utile

Wikicamps Australia și Campermate – aplicații FOARTE UTILE pentru camping.

Amândouă îți arată locația exactă a campingurilor, prețul și păreri ale utilizatorilor. Poți seta căutarea, să-ți fie afișate pe hartă doar campingurile gratuite, locurile cu curent, cu waste disposal, diverse categorii.

Wikicamps Australia costă aprox. 5$USD – investiția merită pe deplin. Vei vedea cât de numeroase sunt campingurile pe fiecare rută iar hărțile sunt actualizate. (e aplicația pe care am folosit-o noi și îi acordăm 5 stele din 5.

Campermate e gratuită și funcționează aproximativ la fel ca și Wikicamps.

https://parks.des.qld.gov.au/ un site foarte util unde poți verifica campingurile din parcurile naționale, traseele de drumeție, să te pui la curent cu regulile și reglementările fiecărei locație în parte.

Aplicația Fuelmap Australia – pentru prețurile la combustibil din toate benzinăriile de pe drum.

Maps.me – de unde poți descărca hărțile orașelor și ale fiecărei regiuni în parte. Hărți pe care le poți folosi și offline.

Înscrie-te pe Facebook în grupul ”Free camping aussie” unde se șeruiesc informații despre locații și poți găsi grupuri cărora să te alături în cazul în care călătorești singur și vrei companie.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns