Great Ocean Road e un traseu rutier lung de 243 de kilometri pe coasta de sud est a Australiei.

Atracțiile acestei rute, în afară de condusul pe drumul șerpuitor mărginit de ocean și de pădurea deasă de eucalipt, sunt formațiunile calcaroase din larg, micile insulițe formate de-a lungul anilor datorită eroziunii.

Vântul și marea au săpat în țărm scobind peșteri care ulterior au devenit punți, poduri susținute de țărm. În timp platforma s-a prăbușit lăsând în larg pilonii calcaroși, ca insule de sine stătătoare cu forme variate.

Bay of Islands
Istoria

Marele drum a fost planificat la finalul primului război mondial ca deschidere de locuri de muncă pentru soldații întorși de pe front. La vremea respectivă coasta de sud-est a statului Victoria era accesibilă doar de pe mare. Drumul prevedea să unească satele izolate ale țărmului, devenind ulterior o rută esențială dezvoltării industriei de cherestea.

Lucrările au început în 1919 și s-au finalizat 13 ani mai târziu, porțiuni din drum fiind inaugurate treptat. Peste 3.000 de militari au lucrat la construcția drumului, recunoscut drept cel mai mare memorial de război din lume. 

Informații

Great Ocean Road începe oficial din Torquay, care se află la 104 km de Melbourne și se încheie în Allansford.

Ai nevoie de cel puțin două zile ca să-l străbați, oprind la toate atracțiile.

Poți face Great Ocean Road și într-o singură zi dacă pornești devreme din Melbourne și te întorci după apus, scurtezi șederea la punctele de interes și eviți drumețiile lăturalnice.

  • E bine să ai plinul la mașină făcut. Sunt puține benzinării la șosea și n-ai vrea să pierzi timp cu alimentarea.
  • Magazine din care să-ți cumperi una alta găsești doar dacă te abați din drum și intri în orașe.
  • Împachetează sandvișuri sau ceva ușor de mâncat la mână, dar nu produse pentru picnic. Vântul e prea puternic ca să poți așterne masa afară.
  • La 12 apostoli, cea mai cunoscută atracție, este un butic mic de suveniruri în care se vând chipsuri, cafea și niște dulciuri.
  • Mare grijă la condus fiindcă ruta e șerpuitoare, cu multe curbe strânse și mulți dintre turiștii care o parcurg uită din când în când că-n Australia se circulă pe partea stângă.
Drive on left
  • Pe tot traseul vântul bate cu putere, e zgomotos și răcoros, te pătrunde până la oase.  Oricât de cald pare-n Melbourne sau la plajă, ”great ocean road” are propria vreme, iar vântul agresiv e nelipsit din prognoza zilnică.
  • O geacă impermeabilă sau un poncho sunt potrivite ca să te apere de vânt și de posibilele ploi.

Pentru excursia de două zile, ori mai mult:

  • dacă ești cu campervanul sau ai cu tine un cort o să-ți fie mai ușor să găsești cazare ieftină la unul dintre campingurile de pe drum. În orașele de pe țărm sunt și câteva hoteluri, prețul la camera fiind destul de ridicat având în vedere popularitatea acestei rute și numărul mare de turiști care o traversează anual.

Traseu:

Atracțiile sunt listate pentru traseul făcut de la est la vest, pornind din Melbourne.

Torquay – un oraș a cărui popularitate și populație e în creștere. Două firme mari care produc echipament de surf își au sediul aici: Rip Curl și Quiksilver, făcând din Torquay cea mai potrivită locație pentru cumpărăturile-n domeniu.

Bells Beach – La 11 kilometri de Torquay e Bells Beach, gazda celei mai lungi competiții de pro-surfing, cunoscută acum ca Rip Curl Pro Bells Beach. Aici, indiferent de vreme, vor fi surferi în larg. Țărmul e amenajat favorabil pentru privitori.

Bells Beach

G.O.R memorial – Însemn de lemn, ca o poartă peste drum, pe care e scrijelit cu litere mari ”great ocean road”. A fost prima dată montat de soldații care au construit drumul. Cel de acum nu e originalul. De fapt semnul a fost schimbat de câteva ori, fiind distrus în decursul anilor de incendii, și înălțat după ce s-au înregistrat câteva accidente în care au fost implicate tiruri.

Lorne – e una dintre cele mai vechi stațiuni de pe coastă și poate deveni aglomerată pe timpul verii. În împrejurimi sunt mici cascade și drumeții prin pădure. The bottle of milk – cafenea populară pentru micul dejun.

Teddy look-out – Dacă ziua-i senină, de la punctul panoramic se vede frumos șoseaua mărginită de oceanul albastru și pădurea verde, tropicală.

Kennett River – e locul unde o să întâlnești cei mai mulți koala.

Koala

Noi am făcut ruta de la vest la est înnoptând la Kennet River Campground. În copacul de lângă lotul nostru am avut trei koala. Pe cât sunt de frumoși la înfățișare, pe atâta de urâte sunt sunetele pe care le scot. Noaptea întreagă au grohăit ca niște porci :))

Appolo Bay – are vreo două localuri unde poți servi Fish and Chips (pește prăjit în crustă de ou, cu chipsuri. În unele locații chips se referă la cartofii prăjiți, în altele primești o pungă de chipsuri lângă pește). Appolo Bay e un stop popular pentru alimentare, benzinăria fiind pe marginea traseului. Accesul la plaje e facil, deci parcările s-ar putea să fie cam îngrămădite.

Cape Otway –  Drumul spre farul de la Cape Otway e o abatere de 10 km de la ruta principală. Cel mai vechi far din statul Victoria, are taxa de intrare de 20$ de persoană. Drumul până la el e scenic fiind o altă locație potrivită în care se pot observa urșii koala.

Spre Cape Otway

The twelve apostles – cei 12 apostoli e cea mai atractivă destinație de pe Great Ocean Road. Un ponton spațios e construit pe marginea stâncii pentru o priveliște mai largă spre formațiunile rămase.

12 apostoli

Denumirea de doisprezece apostoli nu are nicio treabă cu numărul insulițelor din larg; care nu sunt doisprezece și istoria spune că nici n-au fost. De pe platformă poți număra șapte apostoli.

Înainte formațiunile se numeau scroafa și purceii, dar cineva în anul 1960, nu se știe cine, s-a gândit că un nume venerabil o să atragă mai mulți turiști. Așa că a rebotezat rocile numindu-le Apostolii. Iar numărul 12 a fost adăugat cândva mai târziu.

12 apostoli

Pe partea cealaltă a platformei, privind spre est, sunt Gog și Magog, care sunt uneori numărați sau identificați greșit cu apostolii.

Gog și Magog

Gibson Steps – sunt 86 de trepte în apropierea apostolilor care coboră pe plajă.

Loch Ard Gorge. La nici 5 minute depărtare de apostoli se află superbele chei Loch Ard.

Plaja Cheilor Loch Ard

Denumirea cheilor provine de la o nava englezească Loch Ard care venea din Anglia cu destinația Melbourne și care a naufragiat aici în anul 1878. Povestea celor doi supraviețuitori poate fi citită de pe pancartele instalate lângă platformă.

Cheile Loch Ard, vedere de sus

Port Campbell – Plaja de aici are cele mai liniștite ape fiind unul dintre puținele locuri de-a lungul G.O.R în care poți înota. Deși calmă, apa e extrem de rece.

Port Campbell și campingul

The Arch – arcul, formațiune calcaroasă care seamănă cu o poartă boltită. E situată aproape de țărm lângă Point Hesse.

Arcul

London Bridge – podul Londrei a fost până de curând unit cu țărmul. Avea două arcuri și te puteai plimba până la marginea lui. În 1990 când bolta cea mare s-a prăbușit, doi turiști au rămas izolați pe proaspăt înființata insuliță. Cei doi au fost în cele din urmă salvați cu un elicopter.

The Grotto – grota se află la mică distanță de arc și de podul Londrei. Toate trei sunt la vest de Portul Campbell. Lângă grotă sunt scări care coboară de lângă stradă până aproape de plajă.

Bay of Martyrs – Golful martirilor are o istorie tristă. Deși nu există dovezi scrise, poveștile locale se întind pe generații și spun că europenii au ucis aici un număr mare de bărbați aborigeni Karrae-Wurrong.

Golful Martirilor

Bay of Islands – golful insulelor se aseamănă foarte tare cu cei doisprezece apostoli, dar e mult mai puțin vizitat. E prea departe pentru tururile organizate de o zi din Melbourne și pentru cei care fac ruta pe grabă.

Great Ocean Road se încheie cu Bay of Island, dar Logan beach e un loc pe care n-ai vrea să-l ratezi dacă faci traseul în perioada iunie – septembrie. An de an balenele sudului vin aici pentru a naște. Uneori se apropie la mai puțin de o sută de metri de țărm. Le poți privi de pe plajă sau de pe pontonul special amenajat.

Peisajul de-a lungul Great Ocean Road e într-o continuă schimbare. Pilonii înalți cu baza îngustă se vor prăbuși curând, la fel și punțile subțiate de valuri. Coasta se retrage cu aproximativ doi centimetri pe an.

Pentru noi a fost una dintre cele mai impresionante destinații de pe întreg continentul australian.

Informații utile despre închirierea unui campervan, aici.

Ruta coastei de est, aici.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns