Marea Barieră de Corali reprezintă una dintre cele șapte minuni naturale ale lumii. Se întinde de-a lungul coastei de Est a Australiei pe o distanță de 2.300 de km. Are aprox. 2.900 de recifuri individuale și 900 de insule. E vizibilă din spațiu și reprezintă cea mai mare structură formată din organisme vii din lume.

O mare parte a recifului este protejată de Great Barrier Reef Marine Park, care ajută la limitarea impactului uman (pescuit și turism).

Marea barieră de corali văzută de sus

Marea Coralilor

Scufundările sau snorkelingul în Marea Coralilor e o experiență senzațională. Dacă ajungi în Australia nu rata ocazia unei excursii în larg.

Am făcut snorkeling în Caraibe, Hawaii și golful Thailandei, iar fiecare locație în parte a fost deosebită. Un loc mai colorat ca celălalt, mai divers, apa mai clară, excursia mai ieftină sau mai hazlie, peștii mai prietenoși, etc, dar doar la Marea Barieră de Corali am văzut rechini de recif, pisică de mare, scoici uriașe, țestoase, pe Doris și pe Nemo în aceleași ape.

Accesul

Cel mai rapid și mai ușor e să zbori până în Cairns, oraș situat în nordul coastei de est, cea mai activă poartă de ieșire spre Marea Barieră de Corali. Înainte de toate ia în considerare faptul că nu e bine să zbori cu avionul în aceiași zi în care ai făcut scuba diving. E indicat să treacă minim 12 ore între sesiunea de scufundări și zbor.

Cairns

Cel mai mare oraș al regiunii de nord și cel mai popular punct de acces. Reciful e situat la 245 de km în larg, sunt mulți operatori care oferă excursii, iar Cairns are prețurile cele mai accesibile.

Port Douglas

Punctul cel mai nordic de acces, situat la 70 de km de Cairns. Marea Barieră de Corali se află la 310 km, mai puțin de o oră distanță-n larg. Din nefericire, o parte considerabilă din recif e bolnav, afectat de încălzirea globală. În 2016, albirea marii bariere de corali a ucis între 30 – 50% din coralul recifului. Creșterea temperaturii apei a afectat cel mai tare partea nordică a barierei.

Townsville

Situat mai la sud, Townsville e puțin mai îndepărtat față de recif iar acest lucru face ca și costul excursiilor să fie mai ridicat. Agențiile de aici sunt mai mult orientate spre scufundări decât snorkeling.

The Whitsundays

O excursie spre una din insulele grupate ale Whitsundays îmbină mai multe activități și nu-ți ajunge o singură zi ca să te bucuri de toate. Plajele sunt sublime, apele turcoaz, iar tururile oferă un timp limitat de snorkeling, destul de scurt. Dacă vrei să faci scufundări sau să petreci cât mai mult timp în apă alege o excursie de două zile sau campează pe una dintre insule. Majoritatea bărcilor pleacă spre Whithsundays din Airlie Beach.

Catamaran

Modalități prin care să te bucuri de Marea Barieră de Corali.

Scufundări și snorkeling – te apropii cel mai mult de viața marină. Dar dacă ai teamă de ape adânci sau nu vrei să înoți, din Cairns poți alege un operator care iese în larg cu mini submarine, sau bărci cu podea de sticlă.

Împrejurul insulelor Whitsundays, o activitate foarte populară e navigația cu veliere printre recifuri.

Zborurile scenice oferă o imagine mirifică, de neegalat, asupra mării Coralilor.

În partea de sud a barierei sunt locații unde apa e mică și între corali se găsesc bancuri de nisip, cărări pe care te poți plimba admirând reciful.

Costuri

În Australia o ieșire în larg pentru snorkeling e destul de costisitoare, chiar dacă alegi ca start unul dintre cele mai apropiate orașe de marea barieră de corali, cum ar fi Port Douglas sau Cairns.

Pentru snorkeling plătești aproximativ 180$ usd/pers cu echipament inclus, transport, băutură și gustări. De obicei catamaranul staționează în două, trei sau mai multe locații, relativ apropiate una de cealaltă. Alege recifurile din exteriorul barierei, unde apele sunt mai line și mai clare.

Scuba diving – are aproximativ aceleași prețuri la excursia de o zi, plus taxa extra de inițiere și echipament care e în jur de 50-80$ usd.

Cursurile de scufundări pentru obținerea certificatului PADI – costă în jur de 600$ usd (depinde de locație și ce e inclus). Certificarea PADI este un curs de patru zile, care include o zi de teorie – fie în clasă, fie trebuie să parcurgi un curs online; o zi în apă închisă (o piscină) învățând și exersând abilitățile de scufundare, apoi patru scufundări pe parcursul a două zile în ocean.

Ambarcațiuni cu veliere sau iaht împrejurul Whitsundays. Iahtul închiriat, fără personal, costă în jur de 450 – 700$ usd pentru o zi. Nu trebuie să ai certificat internațional de navigație dar trebuie să demonstrezi operatorilor că te descurci să conduci barca. Majoritatea iahturilor se închiriază pentru minim cinci zile.

Zborurile scenice: cu elicopterul sau cu avionul de mici dimensiuni. Depinde de timpul petrecut în aer, zona peste care se deplasează și în funcție de operator prețurile variază de la 200 la 500+$ usd.

Jurnal

Am ieșit în larg din Cairns, care a fost și punctul de start al călătoriei noastre cu campervanul. În zona centrală sunt agenții de turism, mulți operatori au sediul în port, iar oferte găsești și la majoritatea locurilor de cazare.

Alegerea noastră a fost Silver Sift, cu trei sesiuni de snorkeling la reciful Flynn, situat la 3.7 km de marginea exterioară a barierei.

Cairns to Flynn reef

Catamaranul a fost spațios, cu interiorul larg și răcorit de aerul condiționat. Ai posibilitatea să stai și-afară în soare și vânt, dar e foarte important să folosești cremă de protecție solară. Crema sau sprayul TREBUIE să fie certificat că nu dăunează coralilor. Găsești de cumpărat astfel de tipuri de protecții solare în buticurile de prin oraș sau în port. Unele agenții au acest lucru inclus în pachet.

Drumul a fost rapid, timp în care ni s-a făcut instructajul și s-au împărțit echipamentele. La fiecare oprire trei dintre membri echipajului coborau în apă cu noi, iar alții doi supravegheau marea de pe barcă. Perimetrul în care puteam înota era destul de larg, n-am avut senzația de îngrădire sau îngrămădeală.

Ready for action

Dimineața barul a fost plin de cookies și muffins, cafea și ceai. Prânzul a fost bogat cu diverse tipuri de mâncare gătită, bar de fructe și legume proaspete. Deși îndestulător, prânzul a fost disponibil pentru servire doar pentru o oră, timp în care eram staționați la una dintre locațiile de snorkeling.

Tracy’s Baommie
  • prima locație în care am debarcat. Încă de la început am văzut o viață marină abundentă și corali aproape de suprafața apei. Printre corali sunt spații unde te poți scufunda fără echipament, apa nefiind foarte adâncă.
Gordon’s Morring
  • în a doua locație am văzut țestoasa și pisica de mare. Deși pisicile de mare de recif sunt pe locul doi ca și cele mai mari Manta Ray din lume, cea pe care am văzut-o noi era un puiuț. Era jucăușă, schimba direcția de înotat și după câteva clipe în care s-a învârtit curioasă pe lângă noi a dispărut în abisul întunecat al apelor adânci.
Reciful Flynn
Coral Garden
  • al treilea loc și ultimul înainte de întoarcerea pe țărm a fost, după cum îi spune numele, o grădină de corali. Aici am dat peste cele mai multe scoici uriașe. Scoicile pot cântări mai mult de 200 de kg, sunt lungi de un metru iar durata de viață poate depăși 100 de ani. Am văzut pe fundul apei înotând un rechin de recif, (nu sunt periculoși, atacă foarte rar și doar dacă sunt provocați) și am vizitat anemona de mare, casa peștelui clovn, Nemo.

Am ajuns înapoi pe țărm după ora 5 după-masa. A fost o zi plină de culoare.

Față de bogăția și activitatea marină, suprafața apei părea pustie și plictisitoare.

Informații despre orașele coastei de est, aici.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns