La ultimul articol, Măriuța Căsuța era încă în stadiul de construcție. Descriam cum livingul era garaj și aveam prin toată casa împrăștiate unelte, scule și materiale. Ei bine, de atunci am străbătut USA în lung și-n lat adunând peste 42.000 de kilometri la bordul căsuței.

Minivanul nostru e un Chrysler Town & Country cu șapte locuri. L-am modificat astfel încât să ne fie confortabil în călătoriile lungi, să putem dormi și găti în el, să-l folosim pe post de campervan. N-am găurit și n-am adus nici o modificare mașinii. Nimic din ce am făcut nu e ireversibil. Ne-am folosit doar de ancorele existente ale mașinii ca să asigurăm perfect mobilierul. Am scos bancheta din spate, eliberând traversa solidă de fier pe care era montată, iar pragul a reprezentat suportul nostru cel mai zdravăn pentru pat și dulapul de bucătărie. Scaunele din mijloc nu le-am demontat, le-am introdus în spațiul din podea, putând transforma oricând campervanul într-o mașină normală de pasageri. Am împiedicat deplasarea mobilierului prinzându-l cu cârlige reglabile de inelele din podeaua mașinii și de inelele de fier din portbagaj.

Înainte să ne apucăm de treabă am vizionat mai multe videoclipuri pe youtube, cu tot felul de construcții și idei. Aveam experiența de partea noastră, călătorind trei săptămâni în Alaska cu o mașină mică, neechipată, și-am putut să ne dăm seama ce ne-a lipsit, ce-aveam nevoie și la ce puteam renunța; plus alte două săptămâni în Australia cu un campervan construit într-o mașină asemănătoare cu a noastră.


Mini bucătăria

Ne-am hotărât destul de ușor ce aveam nevoie în bucătărie și cum ne doream să arate.

Am cumpărat o chiuvetă cât de mică am găsit pe piață, varianta pentru rulote vine cu un preț exorbitant, un robinet simplu (doar pentru apă rece), care se pliază; pompă, filtru, regulator de presiune, furtunuri și două bidoane de 25 de litri, unul pentru apa curată și unul la fel de încăpător pentru apa uzată.


Ca pompa de apă să funcționeze aveam nevoie de o baterie externă (care a fost cel mai scump accesoriu din vanul nostru) dar la care mai puteam încărca și telefoane, un laptop, folosi luminile, un ventilator de mașină, lada frigorifică, etc. Instalațiile le-a făcut Liviu care are o pasiune pentru așa ceva și s-a inspirat din video-uri. Există și variante mai rudimentare pentru bucătării: bidonul de apă cu robinet instalat pe un blat și o scurgere simplă pentru chiuvetă. Sau robinet cu pompă de picior. Dar neapărat, din experiență vorbind, în campervan trebuie să ai destulă apă și o chiuvetă de orice fel, chiar și una improvizată.

Varianta cu mini bucătăria separată de pat mi s-a părut cea mai utilă. Am văzut câteva imagini cu chiuvete mici instalate pe laterala patului, în spatele scaunului șoferului sau al pasagerului. Nu mi-au plăcut și nu știu cât sunt de practice. Montând bucătăria în spatele mașinii aveam cel mai ușor acces la ea de afară, unde de obicei gătești. Cu portbagajul deschis putem folosi aragazul pe corpul construit de noi și avem destul spațiu să și mâncăm.


Am măsurat corpul de bucătărie atât de înalt cât să ne fie confortabil să lucrăm pe el. I-am adăugat o ușă cu balamale ce se blochează, extinzând astfel spațiul de lucru. Ușa de sub chiuvetă am făcut-o rabatabilă asigurând-o simplu cu niște chingi de material. Bidoanele de apă le-am asigurat cu același tip de chingi ce se închid și deschid cu o clemă simplă. Am mai pus niște rafturi, o ladă pentru mâncare, spațiu pentru cutia cu vase și cam atât. La aragaz am optat pentru o variantă simplă și accesibilă cu două ochiuri care se alimentează cu propan.


Mini dormitorul

Partea în care am instalat patul e delimitată de portbagaj și scaunele din față. N-am construit sau aplicat nimic în plus, gen dulapuri sau etajere, ne descurcăm cu spațiul de depozitare de sub pat. Pe tavan avem o consolă cu câteva compartimente mici unde încap prea bine mărunțișuri utile.

De fapt, cam ăsta-i singurul motiv pentru care am înălțat patul și n-am trântit salteaua pe podea, ca să putem depozita sub el haine și alte lucruri necesare.


Cadranul patului l-am făcut culisant iar salteaua se adună în trei. Astfel putem folosi patul și pe post de canapea. Partea fixă a patului e la limita scaunelor de pasageri, pe care putem să le ridicăm din podea fără nici un fel de problemă.

Am folosit toată lățimea mașinii pentru cadran iar spațiul e suficient și confortabil pentru două persoane. Asamblarea cadranului a necesitat cele mai multe măsurători și drumuri din apartament în parcare. Am lucrat la el destul de mult, fără s-avem un model exact și ne-am bucurat nespus că ne-a ieșit din prima.


Ca să dormim ca-n patul de acasă am investit într-o saltea de calitate pe care am croit-o după dimensiunile care ne trebuiau. Față de cadran, croitul husei de saltea a necesitat mai multe cusături, însemnări și modificări decât ne-ar fi plăcut. Mi s-a părut una dintre cele mai dificile sarcini și mi-a pus la grea încercare răbdarea. Dar odată făcută, deși departe de a fi perfectă, am fost mulțumită de rezultat.


Un alt lucru dificil, care ne-a costat în plus a fost acoperirea podelei cu parchet. Prima oară am cumpărat un parchet flexibil gândind că o să se muleze pe planșeul mașinii dar din cauza greutății si a faptului că podeaua nu era plană a crăpat în mai multe locuri. Pe urmă am cumpărat unul gros pe care l-am croit și l-am așezat mai fix pe podeaua acoperită cu reflectix. Tot reflectix folosim ca să acoperim geamurile pe timp de noapte sau ca să păstrăm cât de cât răcoare în mașină când afară e caniculă.


Un lucru util, care deocamdată ne lipsește, ar fi un Thule, o cutie de pus pe mașină, în care să ținem cortul, sacii de dormit (că uneori mai schimbăm hotelul) scule, hamacul, scaunele de camping, mai multe conserve și altele. Deocamdată folosim cât putem de bine fiecare cotlon al mașinii.


Cheltuieli

Am făcut un pic de research și câteva comparații pentru toate lucrurile cumpărate. Pentru unele dintre ele am fost dispuși să cheltuim mai mult, la altele am avut noroc de oferte. Majoritatea lucrurilor le-am luat de la Home Depot, Ikea și de pe Amazon.

Baterie externă Jackery – 500$

Saltea – 120$

Material husă saltea – 15$

Lemne cadran pat + mobilier bucătărie – 80$

Blat + uși corp bucătărie – 70$

Parchet – 50$

Chiuvetă + robinet – 100$

Pompă de apă, regulator presiune, filtru – 90$

Bidoane +furtunuri – 57$

Feronerie – 87$

Reflectix – 39$

Lumini – 16$

TOTAL = 1224$




Spread the love
Categorii: Călătorii

0 comentarii

Lasă un răspuns