Melbourne e fără doar și poate cel mai artistic oraș pe care l-am vizitat în Australia.

Deși nu se bucură de același peisaj fabulos ca și Sydney, Melbourne și-a dat silința să câștige teren și popularitate pe alte căi, iar la capitolul atmosferă e cu siguranță pe primul loc.

Lovely Melbourne

Dinamic, cosmopolit, Melbourne e capitala culturală a Australiei. Sportul e ca un fel de religie a Melbourneului, localnicii fiind pasionați de rugby, cricket, curse de cai; cu mari competiții de tenis și Formula 1 având loc în oraș.

Viața de noapte e activă, sunt pub-uri și baruri selecte, cluburi și terase rooftop. Activitate e și pe străzi unde ies artiști care dansează și cântă, plimbările nocturne sunt sigure și din loc în loc găsești buticuri deschise nonstop.

Dimineața pornește în vervă cu cozi în locațiile care vând cafea to go, și pachete cu gustări pentru mic dejun sau prânz. Se ridică storurile magazinelor și a localurilor asiatice, foarte dese în Melbourne. E locația potrivită să încerci delicatesele bucătăriei coreene. Des întâlnești și magazine naturiste. Tea tree oil și Manuka Honey sunt două dintre lucrurile cele mai cumpărate. Chiar și-n aeroport găsești standuri cu aceste produse specifice Australiei și Noii Zeelande.

Transportul

De la aeroport spre oraș circulă 24h, SkyBus. Ajunge până în stația Southern Cross de unde poți lua transportul local.

Centrul orașului poate fi străbătut gratuit cu City Circle Tram. Când zona fără taxă se încheie ești anunțat vocal că la următoarea stație trebuie să cobori sau, dacă vrei să-ți continui drumul, să plătești. Cardul myki – e ca un fel de abonament pe care-l cumperi de la gherete, din aeroport, magazine 7-Eleven și pe care îl scanezi (pentru zonele cu taxă) când urci în tramvai. Mai multe informații, hărți și tarife: Public Transport Victoria

city-circle-tram-melbourne
Zona gratuită pentru transportul cu tramvaiul

Cazarea

Cazarea e destul de scumpă în Melbourne, ca în toate orașele mari din Australia; dar în zona centrală găsești hosteluri bine organizate, cu camere private, dușuri comune și bucătării imense. Airbnb-ul e opțiunea potrivită pentru spații mai largi sau camere private în casele localnicilor. Dacă stai mai multe zile în Melbourne, într-un hostel sau Airbnb ai acces la bucătărie, deci poți găti. Pentru hotel, unul din lucrurile pe care le poți face e să rezervi din timp pe booking o cameră care are posibilitatea de anulare și să continui căutarea online. În cazul în care găsești ceva mai avantajos, anulezi rezervarea inițială. Prețurile sunt fluctuante și acest lucru te poate ajuta să economisești niște bani.

Atracții

În Melbourne sunt peste 100 de muzee și galerii de artă, instituții, majoritatea cu intrare gratuită. Listându-le pe toate cu detalii, ar ieși un articol cât o jumătate de carte. Pe lângă ele sunt parcuri și grădini botanice care merită să fie vizitate; plaje, clădiri istorice, locații pline de culoare, străzi pictate, colțuri unde artiștii stradali animă atmosfera.

Hosier Lane
Melbourne

Câteva locații în City Centre

Federation Square

Piața centrală, locul unde se împodobește bradul de Crăciun, unde se strâng localnicii pentru proteste, pentru spectacole sau pentru a urmări cele mai importante evenimente sportive. E mărginită de unele dintre cele mai importante clădiri din Melbourne.

Ian Potter Centre: National Gallery of Victoria

Unde este o expoziție permanentă, gratuită, de picturi, fotografii, obiecte decorative și sculpturi. Accesul la expozițiile temporare e contra cost.

Australian Centre for the Moving Image

Cinefilii își pot petrece aici o zi întreagă. Intrarea e gratuită și informațiile abundente.

Flinders Street Station

Prima și principala stație de tren din Melbourne. Construită în 1854 e un simbol al orașului, intrarea cu ceas fiind un popular loc de întâlnire.

Flinders Street Station
Clădiri impresionante arhitectural:

St Paul’s Cathedral, Melbourne Town Hall, Old Treasury Building, Parliament House – construite între 1850 și 1880, situate aproape una de cealaltă în raza de 1 km de la Federation Sq.

Old Melbourne Gaol

Vechiul penitenciar al orașului s-a închis în 1929. Se pot vizita celulele și citi istoria orașului și a primilor prizonieri. E un muzeu popular, deși poveștile sunt… sumbre. Peste 135 de prizonieri au fost spânzurați în curtea temniței, inclusiv cel mai cunoscut bandit australian Ned Kelly.

State Library of Victoria

Biblioteca din Melbourne a fost unul dintre cele mai plăcute și relaxante clădiri vizitate. Adăpostește Dome Galleries o colecție interesantă de cărți și obiecte istorice expuse pe coridoarele celor șase etaje, printre care: armura lui Ned Kelly, o ”chitanță” cuneiformă veche de 4000 de ani, benzi desenate de colecție, vechi atlase și cărți pentru copii.

State Library of Victoria
Chinatown

Majoritatea ChinaTown din orașele mari sunt de neratat, spun o parte importantă a istoriei, sunt pline de viață iar pentru iubitorii bucătăriei asiatice reprezintă un mic paradis gastronomic.

Queen Victoria Market

Altă locație ideală pentru a servi prânzul sau pentru a cumpăra produse proaspete pentru picnic. Popular e hot-dogul cu cârnați germani și multă varză murată.

Royal Arcade

Cea mai veche arcadă de shopping din Melbourne. Vitrinele buticurilor sofisticate sunt împodobite cu gust, s-au păstrat fațadele în stil Victorian iar cafenelele și cofetăriile au un aer cochet, elegant. Cei mai faimoși ocupanți ai Royal Arcade, sunt Gog și Magog, doi giganți sculptați în lemn care dau ora exactă în Melbourne. Variante ale caracterelor Gog și Magog apar și-n scrierile vechi, ca și Coranul sau Scripturile Evreiești. Dar giganții din Melbourne reprezintă întruchiparea unor cavaleri medievali și fac parte, mai degrabă, din legende păgâne decât biblice. După cum scrie însemnul, Gog & Magog simbolizează conflictul dintre vechii britanici și invadatorii troieni. Uriașii, capturați în luptă, au fost siliți să păzească poarta palatului antic englez, loc ocupat ulterior de Guildhall (Londra).

Hosier Lane

Ca nicăieri altundeva, arta stradală ocupă loc de cinste în Melbourne și atrage nenumărați vizitatori. Clădirile de pe Hoiser Lane și străzile mici din împrejurimi sunt pline de picturi.

Sunt și câteva pub-uri în zonă. Au o reclamă mică la intrare, deasupra unei uși grele de fier. Interiorul e la subsol, luminat obscur de câteva becuri. Sunt baruri cu tradiție, populare printre localnici.

Mai multe despre zonele graffiti din Melbourne. Street Art Map

Hosier Lane Malbourne

La aproximativ 2.5 km de centru, în zona South Yarra, se află Royal Botanic Gardens impresionantă și perfectă pentru plimbări matinale.

Shrine of Remembrance

Ridicată pentru a comemora eroii primului război mondial a devenit ulterior monumentul tuturor soldaților australieni căzuți pe front. A fost construit în stilul mausoleului de la Halicarnassus, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Shrine of Remembrance
Brighton Beach

Brighton e una dintre suburbiile Melbourneului. Plaja cu cabine de schimbat individuale, colorate în nuanțe puternice, e una dintre cele mai faimoase din oraș.

St Kilda

St Kilda a fost pe rând: resort, enclavă evreiască, districtul bordeielor, centrul rockerilor și mai apoi supus unui proces de redare a caracterului elegant din perioada Victoriană, zona fiind din nou la mare căutare în rândul celor înstăriți.

St Kilda beach e locația cea mai populară pentru KiteSurfing/KiteBoarding, cu școli și agenții de la care să închiriezi echipament.

St Kilda

Am vizitat Melbourneul cu câteva zile înainte de Crăciun. Deși vremea era altfel decât suntem obișnuiți în perioada sărbătorilor de iarnă, atmosfera Crăciunului plutea în aer. Copacii de pe centru aveau trunchiurile îmbrăcate în jersee croșetate, albe, verzi și roșii, cu broderii de mărgele și mesaje țesute. Brazii artificiali erau încărcați cu globuri, câte o colindă răsuna din boxa unui magazin, vitrinele erau împodobite iar primăria era decorată ca-n povești.

Town Hall Melbourne

Dacă ai mai multe zile la dispoziție nu rata împrejurimile Melbourneului.

  • Great Ocean Road cel mai scenic traseu rutier al Australiei.
  • Vinăriile de pe Yarra Valley
  • The Dandenongs – lanțul muntos din apropierea orașului unde circulă mocănița cu abur Puffing Billy.

Scurtă filmare pe una din străzile orașului.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns