Merida e capitala statului Yucatan și cel mai mare oraș al peninsulei. Deși extins, mai mare decât ne-am închipuit, Merida e un oraș prietenos plimbării, cu străzi aerisite și atmosferă relaxantă.

Zona centrală e dominată de clădiri coloniale, biserici, restaurante și buticuri, de mariachi care cântă pe la mese și de localnici prietenoși.

Merida – scurtă istorie

Merida a fost fondat de Francisco de Montejo y León în 1542, deasupra unui oraș antic mayaș numit T’ho. Materialele recuperate din piramidele și templele mayașe au fost reutilizate, folosite ca fundații pentru bisericile și conacele pe care spaniolii le-au ridicat în oraș.


Ce să vizitezi

Noi n-am făcut o rută clasică pe la atracții, ci ne-am lăsat conduși prin oraș de muzică, alei însorite, de câte un miros apetisant de mâncare, de câte o clădire colorată, descoperind la pas și fără țintă centrul vechi al Meridei.


Plaza Grande

Zonă pietonală umbrită de palmieri. Câteva alei late, pline de bănci pe margine, o traversează. O mărginesc primăria Palacio Municipal și catedrala San Ildefonso care găzduiește un artefact valoros, o statuie a lui Iisus sculptată dintr-un copac care se zice că a fost lovit de fulger și a ars o noapte întreagă fără să se transforme-n cenușă. Pe când se afla expusă în biserica din Ichmul, statuia a rămas intactă, deși un incendiu devastator a distrus biserica. ”Christo de las Ampollas” se află în catedrala San Ildefonso din Merida încă din 1645.


La Casa de Montejo

Această casă a fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea la ordinul lui Don Francisco de Montejo, cuceritorul Peninsulei Yucatán și se pare că este una dintre puținele clădiri de acest tip rămase intacte. Sculpturile ce ornamentează clădirea în partea superioară sunt cam jignitoare având în vedere că înfățișează doi conchistadori stând cu tălpile pe capete de ”sălbatici” mayași.

Casa aparține în prezent băncii naționale – Banamex, dar e deschisă publicului iar intrarea este liberă.


Muzee

Gran Museo del Mundo Maya de Merida – cel mai important muzeu din oraș.

Museo de Antropolgía e Historia (Palacio Canton) – muzeu care deține diverse obiecte mayașe și detalii despre organizarea regională în perioada prehispanică.

Popular Art Museum – obiecte, tradiții și porturi tradiționale mexicane.

Quinta Montes Molina – construit în 1902 conacul e posesorul unei colecții de mobilier și decorațiuni originale, specifice secolului al XIX-lea. Conacul e deschis pentru evenimente sociale și culturale private dar poate fi vizitat printr-o programare prealabilă. Aici poți afla mai multe despre aurul verde al Yucatanului – Henequén.

  • Henequen este o specie de agave, originară din Yucatan, care produce o fibră rezistentă folosită pentru producția de sfori, frânghii și alte țesături solide. Licor del henequén, e o băutură alcoolică tradițională mexicană făcută din această plantă.

Mercardo Lucas de Galvés

Piața Lucas de Galves e un loc plin de zumzet și de culoare, mai ales în zorii zilei, cu standuri încărcate de fructe, mâncăruri, animale vii. E agitație și îngrămădeală, amalgam de produse și mirosuri.

Ne-am luat niște fructe și-am rămas în stradă să urmărim cu privirea localnicii grăbiți și broscuțele. Broscuțele Volkswagen Beetle.

Volkswagen are istorie în Mexic cu prima linie de producție deschisă în anii șaptezeci. Multe dintre mașinile care colindă străzile sunt modele Beetle clasice, mărunte și colorate, haioase.


Merida mai e numit uneori și Ciudad Blanca – orașul alb, deși puține dintre clădirile sale au rămas albe.

În zona centrală din oraș s-ar putea să dai peste localnici oportuniști care zâmbesc continuu, vorbesc o engleză bunicică și se prefac interesați de conversație; când de fapt te abordează doar ca să te conducă la anumite piețe sau standuri care au, zic ei, hamace* de cea mai bună calitate și cele mai bune prețuri la suveniruri. (de obicei sunt insistenți și încearcă să te grăbească să-i urmezi motivând că locația se închide într-o jumătate de oră, urmând să se redeschidă, din cine știe ce motiv, abia peste vreo cinci zile). Uzualele capcane pentru turiști.

* Întregul Yucatan e cunoscut pentru fabricarea hamacelor de calitate, Merida în special. Dacă vrei un hamac autentic mexican și bine țesut încearcă shop-ul Aguacate on Calle 58.


Atracții în vecinătatea Meridei.

Ca să recunoaștem, Merida ne-a avut ca oaspeți doar pentru că eram în zonă, traseul nostru pe la ruinele mayașe trecând prin oraș. Așa că mai jos, ca locații de vizitat, le-am listat și pe acestea.


Ruinele Dzibilchaltun

Ruinele Dzibilchaltun – ”scris pe pietre plate” – sunt aproape de oraș, la jumătate de oră de condus cu mașina.

Dzibilchaltun a fost odată un port bogat și un centru al comerțului de coastă mayașă, cu o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. Populația a scăzut pe măsură ce Chichen Itza a ajuns la putere, dar orașul a fost locuit începând din anul 300 î.Hr. până la vremea invaziilor spaniole.

După ce spaniolii au cucerit orașul și-au construit propriile edificii, astfel că în mijlocul sitului se văd bazele unei capele franciscane. E singurul sit arheologic de pe teritoriul Mexicului în care coexistă ruinele mayașe cu cele spaniole.

Cenota Xlakah se află în interiorul sitului și e deschisă pentru scăldat. Cenota coboară într-un colț până la o adâncime de 44 de metri unde o echipă de exploratori au găsit artefacte din os, lemn și piatră. Multe dintre ele sunt expuse la micul muzeu aflat și el în interiorul sitului.


Ruinele mayașe de la Ake

Situate la 35 de km în estul Meridei.

La situl arheologic Ake s-au descoperit dovezi că locația a fost locuită încă din anul 350 î.Hr și a fost influent până în anul 800 d.Hr. Chiar dacă și-a pierdut importanța odată cu trecerea anilor, orașul a continuat să fie locuit de mayași.

După invazia spaniolilor, pe teritoriul Ake a fost înființat o moșie care la început s-a ocupat cu creșterea vitelor apoi a transformat domeniul într-o plantație de henequen un soi de agave. După primul război mondial cererea pentru fibra de agave s-a diminuat dar moșia San Lorenzo Ake a continuat să producă și să comercializeze henequen dar uraganul din 2002 a adus distrugeri semnificative plantației.

Pe lângă ruinele mayașe se pot vizita biserica spaniolă, ridicată pe o veche structură mayașă, și domeniul moșiei San Lorenzo.


Orașul Izamal

Tot la est de Merida, la aproximativ o oră de condus, se află orașul Izamal, un fost lăcaș de cult mayaș. Secole mai târziu spaniolii au construit o enormă mănăstire franciscană în inima orașului.

Datorită galbenului în care sunt colorate multe clădiri, Izamal are o atmosferă magică. Aproape fiecare zid, ușă sau fațadă a fost vopsită într-un galben auriu intens pentru vizita specială a Papei Ioan Paul al II-lea în 1993 iar de atunci galbenul a rămas o trăsătură specifică orașului.

O mare parte din polulația orașului vorbește limba mayașă. Există încă o piramidă mare cu vedere la oraș pe care o poți urca.

La fel ca și Merida și Valladolid, Izamal este potrivit de luat la pas, dar dacă vrei o experiență mai inedită poți opta pentru plimbare pe străzile orașului într-o trăsură trasă de cai.


Situl Uxmal – aflat în Patrimoniul UNESCO

De departe, cele mai importante ruine mayașe aflate în apropierea Meridei sunt Uxmal. Numele derivă din cuvântul Oxmal care înseamnă „construit de trei ori” în mayașă. Aceste trei construcții se referă la cea mai înaltă structură a sitului, Piramida Magicianului, care a fost construită în cinci etape deasupra unor piramide existente.

Uxmal a fost unul dintre cele mai mari orașe ale peninsulei Yucatán de pe Ruta Puuc iar la apogeul său găzduia aproximativ 20.000 de mayași. Conducătorii din Uxmal au prezidat, cel mai probabil, și așezările din apropiere: Kabah, Labná și Sayil. Mai multe sacbes (drumuri mayașe albe) leagă siturile între ele.

Uxmal a atins apogeul între anii 875 d.Hr și 900 d.Hr sub conducerea familiei Xiu, care e mai apoi s-a aliat cu spaniolii pentru a supraviețui.

La Uxmal și Kabah, mayașii venerau obsesiv zeul ploii Chac. În principal din cauză că față de alte orașe aflate în apropierea cenotelor, în această regiune singura sursă de apă era cea colectată din averse.


Ruinele Kabah, Labna & Sayil

La sud de Uxaml, o oră și jumătate de Merida, trei mici ruine considerate suburbiile Uxmal: Sayil, Labna și Kabáh.

Sayil, Labna, Kabáh sunt considerate a fi orașele uitate, trăiesc în umbra Uxamal care este atracția principală evidențiată datorită dimensiunii, caracteristicilor arhitecturale și rolului său în invazia spaniolă.

Aceste situri mai mici prezintă detalii arhitecturale impresionante, mai ales abundența de măști ale zeului ploii Chac. Repetarea masivă a unui singur set de elemente este cu atât mai impresionantă cu cât e neobișnuită pentru arta mayașă.

Istoricii presupun că numeroasele reprezentări ale acestei zeități se datorează deficitului de apă din regiune, unde cenotele sunt inexistente iar recolta depindea în totalitate de averse.

Kabáh, speculează unii istorici că ar fi fost la fel de mare ca Uxmal și egalul său politic. A fost locuit încă anul 250 î.Hr., majoritatea clădirilor importante fiind construite între anii 600 și 1000 d.Hr. A fost abandonat cu câteva secole înainte de cucerirea spaniolă, dar nu se cunoaște data exactă și motivul. Cea mai impozantă clădire e Palatul Măștilor, construcție care abundă de măști ale zeului ploii Chac. Caracteristicile așezării includ sistemele de captare a ploii și de distribuție a apei, cea mai mare arcadă de sine stătătoare și sacbeul lung de 18 km care leagă Uxmal și Kabáh.

Principalele puncte de interes la Labna sunt Arcada, care față de cea de la Kabah făcea parte dintr-o structură mai mare, mai complexă; piața centrală, EL Mirador, palatele și sacbeurile.

Sayil, se presupune că a fost un cartier regal: Marele Palat – considerat a fi reședințe pentru familiile regale locale, este compus din trei niveluri separate, iar caracteristicile clădirii sunt diferite de celelalte structuri Puuc din zonă.


Rezervația biosferei Celestun

O oră și jumătate de Merida se află un mic oraș pescăresc, Celestun, care deține un far construit în secolul al XIX-lea și o veche Hacienda – moșie. Orașul e cunoscut pentru plajele sale extinse și pentru excursiile care se organizează de aici în largul golfului Mexic, pentru a vizita coloniile de flamingo.

În Ría Celestún Biosphere Reserve se pot vedea flamingo pe toată perioada anului dar cele mai bune luni pentru observarea lor sunt din noiembrie până în martie.

Se organizează tururi în larg prin agenții sau puteți merge direct la debarcaderul aflat la intrarea în Celestun, după pod. O excursie durează aproximativ o oră și jumătate și în afară de coloniile de flamingo, bărcile trec și printr-o pădure de mangrove.


Santa Elena

Santa Elena e un orășel desprins parcă din filmele cu Zorro. Îți puteai imagina cu ușurință trăsuri cu cai, femei îmbrăcate cu rochii înflorate, câte-un senor cu mustața arcuită și precupeți adăpostiți de soarele torid sub sombrero. O tequila dată pe gât în grabă, poncho-uri colorate, macho privind lung la damele voluptoase și mariachi cântând leneș la chitară. Din nefericire am văzut toate acestea cu ochiul minții, căci piața am găsit-o goală.

Santa Elena se află pe drumul ce leagă Uxmal de Kbah și merită un popas scurt. Orașul e mic, adormit, dar în piața principală este un butic cu mâncare și răcoritoare.


Situl arheologic Chichen Itza, cea mai vizitată destinație din Yucatan, se află la 120 de km de Merida (o oră și jumătate de condus). Cei care vizitează cunoscuta piramidă mayașă înnoptează, de obicei, în Valladolid.

Transportul

Merida are un aeroport care operează zboruri domestice și internaționale dar majoritatea turiștilor ajung aici cu mașina sau autobusul. ADO e cea mai cunoscută firmă de transport – cu autobusele lor ajungi de la aeroport în centru sau poți călători spre Valladolid, Chichen Itza, Playa del Carmen sau mai departe în interiorul țării.

Despre cum să închiriezi o mașină în Mexic, costuri și informații am scris aici

Merida e un oraș pe care-l poți străbate în plimbare, dar dacă vrei să te aventurezi mai departe poți folosi autobusele publice sau colectivo – maxi taxi. Călătoria e foarte ieftină, câțiva cenți. Ori poți lua taxi – dar negociază prețul cu șoferul înainte de a urca în mașină.




Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns