Alexandra în fața porții din Durbar Square.

Kathmandu e un oraș exotic pe de-o parte și epuizant pe de alta. Thamel, zona zero a backpackeriștilor, adună pe câțiva metri pătrați zeci de hoteluri și localuri, agenții de turism și nenumărate tarabe cu suveniruri.

Aglomerația îți dă senzația plăcută că locul are pulsație, e viu, dar să te strecori continuu prin gălăgie, scutere și localnici care se învârt ca furnicile în mușuroaie poate fi obositor.

Traficul din Kathmandu, cu scutere bară la bară și nenumărați pietoni.
Trafic de Kathmandu
Old Kathmandu

Odată ajuns în centrul vechi simțurile tale o iau razna. Te inundă un amalgam de imagini, de arome și culoare, de muzică și de vorbe neînțelese, de claxoane și de precupeți ce te cheamă prin mișcări rapide din braț umplându-ți palmele cu fructe de gustat.

Piață plină de culoare în drumul nostru spre Durbar Square
Piață-n Kathmandu

Kathmandu nu e un loc în care mergi și vezi înșirate la drumul mare toate frumusețile arhitecturale. E o locație pe care trebuie să o descoperi, să te pierzi pe alei în căutarea comorilor.

Liviu privind inapoi la aparatul de fotografiat pe o stradă aglomerata din Kathmandu
Oh! Hi 🙂

Temple găsești ascunse printre cotloanele străzilor și a piețelor acaparate de tarabe și vânzători ambulanți. Printre două prăvălii de tablouri și tricouri colorate treci pe o alee întunecată în curtea unei Stupa.

Stupa pe care am gasit-o întâmplător intr-o curte.
Stupa
Templu budist
Durbar Square

Durbar Square e atracția principală a capitalei, aflată în patrimoniul Unesco. Durbar înseamnă palat și e locația în care familia regală a Nepalului a locuit.

Din nefericire cutremurul din 2015, când 9000 de oameni au murit, a pus la pământ câteva dintre cele mai importante clădiri din Durbar.

Vedere de la distanță Durbar Square din Kathmandu
Durbar Square

Prețul de intrare este de 10$ și alături de bilet primești și o hartă cu scurte informații, foarte utilă. Pentru cei care vor să viziteze Durbar Sq de mai multe ori, în interiorul pieței este un oficiu turistic unde-ți poți face abonament pe o lună întreagă gratuit (în baza la cei 10$ plătiți) Trebuie să ai cu tine pașaportul și o fotografie tip pașaport.

buticuri cu suveniruri religioase
Buticuri cu artă religioasă

Majoritatea construcțiilor din Durbar Square sunt temple ridicate spre slăvirea diferitelor zeități.

Aici e și Kumari Bahal, casa zeiței Kumari Devi. Nepal nu doar că are sute de zei, zeițe și divinități slăvite prin imagini, sculpturi și simboluri dar au și o zeiță în viață. O tânără fată, cu vârsta cuprinsă între patru ani și pubertate, e întruchiparea ”devi” (zeitate feminină la hinduși) a orașului. Aleasa Kumari Devi trebuie să îndeplinească 32 de cerințe fizice: de la culoarea ochilor, la forma dinților și timbrul vocii. Domnia lui Kumari încetează când fata are primul ciclu menstrual sau în cazul unei accidentări în care pierde mult sânge. Atunci devine un om ca toți ceilalți, pierzându-și divinitatea, și-n locul ei e aleasă o nouă Kumari. 

Poarta de intrare la Kumari Bahal mărginită de doi lei
Kumari Bahal

La marginea pieței e statuia imensă a lui Kala Bhairab, una dintre întruchipările Shivei. Bhairab e fața înspăimântătoare a zeului care are șase brațe, ghirlandă de cranii la gât și calcă în picioare un muritor de rând.

Kala Bhairab, statuia neagră care reprezintă o înfățișare a Shivei
Kala Bhairab

Durbar Sq e la 15 – 20 de minute de mers pe jos de Thamel.

Un alt loc frumos situat aproape de Thamel e Garden of dreams, o oază de liniște în agitatul oraș.

Fetiță în straie roz oglindindu-se în apă
Oglindirea inocenței
Garden of Dreams

Grădina a fost construită în anul 1920, lăsată în paragină și renovată în 2007 de o echipă austriacă. Peluza de iarbă e în trepte și te poți întinde pe saltele să tragi un pui de somn. Sunt multe specii de flori, poteci pavate, un leagăn înălțat pe bambus și mai mulți pomi cu pomelo atârnând greu de crengi.

Peluza în trepte a grădinii și Liviu lenevind la amiază
Moțăială-n Garden of dreams

Locul e împrejmuit de un gard înalt de beton, are în mijloc un mic iaz, un muzeu cu istoria grădinii și a orașului în fotografii și un restaurant.

Peluză de la Garden of dreams în apus de soare
Iazul și restaurantul din garden of dreams

Swayambhunath Stupa – situată la aproximativ 4 kilometri în estul Thamelului.

Imagine expresivă cu ochii lui Buddha
Buddha eyes
Swayambhunath

Valea Kathmanduului a fost un lac (lucru atestat geologic), iar potrivit legendei, bodhisattva Manjushri trecând pe aici a văzut un lotus ce strălucea în mijlocul lacului. Cu sabia sa înflăcărată a tăiat o trecătoare ca lacul să se poată scurge și așezarea să devină locuibilă. În locul lacului a înflorit Kathmandu iar floarea de lotus a devenit stupa Swayambhunath.

Stupa și ochii lui Buddha, Kathmandu
Swayambhunath Stupa
Trepte nenumărate care urcă spre Stupa de la Monkey Temple
365 de trepte

Cele 365 de trepte care urcă din stradă până la Stupa sunt pline de maimuțe curioase și hoațe. Swayambhunath mai e cunoscut și sub numele de Monkey Temple.

Maimuțe lângă statuia lui Buddha
Holly Monkey

Deși templul este considerat budist, e loc de pelerinaj și pentru hinduși.

femei în sari la Stupa din deal în Kathmandu
Ofrande și rugăciune

Bine de știut

Pe aeroportul Tribhuvan din capitală aterizează toate zborurile cu destinația Nepal. Deocamdată Kathmandu deține singurul aeroport internațional din țară. Un altul este în stadiu de construcție în Pokhara cu data de finalizare estimată pentru 2021.

Nepal e una dintre cele mai scumpe destinații din Asia în privința biletelor de avion. Aeroportul din Kathmandu are cele mai mari costuri de combustibil și taxe extrem de mari. Acest fapt ține anumite companii aeriene la distanță și le împiedică pe cele care au servicii să adauge noi zboruri în program.

Chiar și-n privința cazării și a mâncării, Nepal e mai scumpă decât destinații ca Vietnam, India, Laos și Cambogia.

Viza poate fi obținută în aeroport. Taxa pentru viza de 15 zile e 20$ iar pentru viza valabilă o lună de zile plătești 40$.

Majoritatea turiștilor se cazează-n Thamel, care e zona zero a capitalei.

Descarcă harta orașului. Maps.me au hărți ce funcționează fără internet și oferă scurte descrieri la atracțiile importante.

Din aeroport și până-n Thamel taxiul costă aproximativ 700 – 800 de rupi. La întoarcere poți negocia un preț mai mic, dar la dus poți lua taxi doar după ce achiți suma integrală a cursei la unul dintre ghișeele din interior.

Cazare găsești foarte ușor întrebând la recepțiile hotelurilor. E bine să rezervi prima noapte online, în caz că zborul are întârziere sau ajungi târziu.

O cameră într-un hotel modest costă aproximativ 10 – 15 dolari pe noapte.

Mâncarea e ieftină, berea scumpă.

Sunt nenumărate localuri cu mâncare ”western”, patiserii și cafenele. Mâncarea nepaleză cel mai des întâlnită e Daal Bhaat – orez, supă de linte, murătură; și Momo – dumplings – găluște umplute cu carne sau cu legume.

Majoritatea nepalezilor sunt vegetarieni. Carnea de bivol și cea de capră e cea mai popular consumată, vacile sunt sacre și niciodată sacrificate pentru mâncare.

Berea costă aproximativ 5$. Everest, Gorkha, Sherpa sunt cele mai cunoscute firme de bere. Au un gust ușor de hamei, ca o bere mai slabă românească.

În temple, budiste sau hinduse, trebuie să te descalți și să intri cu capul descoperit. Să nu te așezi într-o poziție în care tălpile tale vor fi îndreptate spre o statuie sau imagine a lui Buddha.

Accesul în unele temple hinduse cere înlăturarea oricărui obiect din piele (curea, geantă, papuci).

Localnicii lasă mereu donații după ce intră într-o mănăstire sau templu și cel mai bine e să le urmezi exemplul.

Nu e bine să atingi persoanele pe cap, nici copiii față de care gestul e uneori instinctiv.

Negociatul – Negociază fără jenă. Mulți dintre noi nu suntem obișnuiți cu negociatul și ne simțim straniu când trebuie să facem tratative în privința unui produs. Suntem obișnuiți să plătim cât ni se cere sau dacă nu ne convine prețul să căutăm un alt vânzător. Ei bine, dacă faci așa în Nepal, ori plătești de zece ori valoarea produsului ori pleci mereu fără să cumperi ceva. Negociază detașat, consideră conversația un joc haios și nu te lăsa înduplecat de figurile lor expresive menite să te descurajeze. Setează-ți un preț în minte și plătește cât consideri.

Lucruri de cumpărat din Nepal: pe lângă statui ale lui Buddha, șireaguri de rugăciune și alte obiecte tradiționale ale religiei hinduse sau budiste, alte lucruri faine pe care le poți cumpăra: condimentele, ceaiurile, tricourile cu mesaje sau imagini țesute, eșarfe de cașmir, haine tipic asiatice, picturi și steaguri de rugăciune colorate.

Ce-am făcut noi în Kathmandu, poți citi aici.

Spread the love
Categorii: CălătoriiNepal

0 comentarii

Lasă un răspuns