Nara, cândva cunoscută ca Heijō or Heijō-kyō, a fost prima capitală permanentă a Japoniei.

Aflată în regiunea Kansai, Nara deține temple, shrine și monumente aflate în Patrimoniul Unesco, iar din punct de vedere istoric e depășită ca importanță doar de Kyoto.

Nara Tōdai-ji temple

Până în secolul al VII – lea, orașul puterii de stat era mutat la domnia fiecărui împărat. În 710 Nara a fost declarată capitala permanentă a țării. ”Domnia” ei a durat 75 de ani, capitala fiind apoi mutată la Kyoto, care a deținut acest statut timp de 1100 de ani până când, o dată cu restaurația Meiji, capitală a devenit Edo (Tokyo).


Ca să vezi tot ce are Nara de oferit ai nevoie de cel puțin două zile, însă asta poate fi dificil dacă traseul tău în Japonia e extins și timpul puțin.

Ajungând de dimineață și părăsind Nara după lăsatul serii vei reuși să îngrămădești cele mai frumoase locații într-o zi.


Nara Kōen

Parcul situat în partea estică a orașului, e unul dintre cele mai vechi parcuri ale Japoniei. Depășește ca suprafață 660 de hectare și e plin de cerbi.

Sika deers numiți și cerbi japonezi sau pătați, cutreieră liberi aleile parcului și străzile din împrejurimi. În 2015 numărul lor depășea 1.200.

Potrivit legendei, zeul Takemikazuchi a intrat în Nara pe un cerb alb ca să păzească nou înființata capitală Heijō-kyō. De atunci cerbii Sika au fost considerați sacrii, protectorii regiunii și ai țării. În trecut uciderea unui cerb era socotită ofensă și pedepsită cu moartea, ultima sentință de acest gen fiind înregistrată în 1637. După cel de-al doilea război mondial, cerbilor le-a fost retras statutul de ființe sacre, divine, dar continuă să fie ocrotite de lege.

Tarabele din parc, de la intrarea la temple, vând sika senbei – biscuiți pentru cerbi, iar unii cerbi au învățat să facă plecăciuni cerând senbei turiștilor.


Tōdai-ji 

Templul budist, construit în anul 738, adăpostește cea mai mare statuie de bronz din lume.

Tōdai-ji

Daibutsu (Marele Buddha) are peste 16 metri înălțime și conține 437 de tone de bronz alături de 130 de kilograme de aur. Construcția statuii aproape a falimentat imperiul.

Daibutsu a fost ridicat la ordinul împăratului Shomu (701-756) și e o imagine a lui Vairocana – Buddha Primordial.

Recent, folosind aparatură x ray, în genunchiul Marelui Buddha s-au descoperit un dinte uman, perle, oglinzi, săbii – lucruri ce se crede c-ar fi aparținut împăratului Shomu.

Daibutsu

Daibutsu se găsește într-un pavilion de lemn foarte spațios. Pe lângă alte statui budiste vei găsi și o grindă de lemn, un pilon în jurul căruia stau adunați mai mulți copii și adolescenți. Pilonul are la bază o gaură, care are exact dimensiunea nării lui Buddha, iar legenda spune că cei care reușesc să treacă prin ea vor atinge iluminarea.

Tōdai-ji e o destinație la care indiferent de anotimp sau starea vremii vor fi mulți vizitatori, pelerini și numeroși elevi de școală aduși în vizită cu clasa.

Împrejurimea poate fi explorată gratuit, dar intrarea la Marele Buddha costă aprox. 6 usd.


Poarta Nandaimon – Tōdai-ji

Poarta sudică, construită în secolul al treisprezecelea, e intrarea principală spre templul Tōdai-ji. Are 25 de metri în înălțime și adăpostește statuile imense ale lui Bishamonten și Komukuten. Statuile acestor două zeități, ucenicii lui Buddha și păzitorii locului în care Buddha preda, se găsesc și-n interiorul templului.


Todaiji Nigatsudo

Nigatsudo e parte din complexul Tōdai-ji. E situat în estul pavilionului Daibutsuden la baza muntelui Wakakusa. În drumeția până la el traversezi Kasuga Taisha, shinto shrine descrisă mai jos.

La Nigatsudo, în primele două săptămâni ale lunii Martie, se ține festivalul focului Omizutori. E o tradiție anuală care se celebrează încă din anul 760.


Kasuga Taisha

Kasuga Taisha e o shinto shrine, o construcție religioasă a șintoismului, care a fost religia oficială a Japoniei de la începutul secolului al VIII -lea până în 1945. Shrine adăpostește un spirit divin, relicve ale unor eroi, martiri, călugări și sunt înconjurate de puteri sacre. Diferența dintre un templu și o shrine e că shrine venerează un sigur lucru, o singură imagine, obiect sau personaj. Ca și comparație între credința creștină și șintoism, shrine pot fi considerate icoanele și răstignirile ce se întâlnesc la noi la intrarea în sate, pe vârfurile munților sau la intersecția drumurilor.

Kasuga Taisha a fost construită de familia Fujiwara în 768 ca să venereze zeii ce protejează orașul. Obișnuia să fie recondiționată o dată la fiecare 20 de ani în perioada Edo.

Kasuga Taisha – a fost locația noastră preferată din Nara. Complexul e extins, iar drumul printre temple, shrine și grădini e mărginit de felinare. Aici se află și Kasuga Museum și grădina botanică Shinen Manyo.


Kōfuku-ji

Kōfuku-ji e un complex de temple, monumente și altare aflate în Patrimoniul Unesco, importante din punct de vedere istoric și cultural, considerate comori naționale ale Japoniei. Complexul e situat în interiorul parcului Nara iar accesul la majoritatea clădirilor e gratuit.

Templul datează din perioada în care Nara era capitală și deținea puterea în imperiu, dar construcțiile au fost afectate de-a lungul timpului de incendii și războaie civile.

Principala clădire a complexului, pavilionul de aur, a fost distrus de foc în urmă cu 300 de ani și reconstruit abia recent, deschizându-se publicului în 2018.

Pagoda de cinci etaje, 50 de metri, de la Kōfuku-ji e a doua cea mai înaltă pagodă din Japonia, după cea din Kyoto a templului Tō-ji.

A fost prima dată construită în anul 730 dar reconstruită în 1426. Accesul publicului în interior e interzis.

5 storey pagoda

Pagoda e o construcție în formă de turn care se găsește în majoritatea complexelor budiste din Asia. E ”urmașa” anticei stupa indiene.


Grădinile Yoshikien și Isuien

În interiorul parcului Nara sunt amenajate două grădini frumoase unde natura s-a lăsat modelată de mâna ușoară a unui grădinar japonez.

Grădina Isuien e mai cunoscută și mai vizitată de turiști și are taxa de intrare de aprox. 12 usd.

Grădina Yoshikien e gratuită (dacă ai pașaportul la tine) și împărțită în trei părți: grădina cu iaz, grădina de mușchi și grădina servirii ceaiului. Aici se află fosta locuință parohială a preotului de la Todai-ji.

Grădina Yoshikien

Hōryū-ji 

Mai departe de centrul orașului se găsește Hōryū-ji – un templu budist, fondat în anul 607 de prințul Shōtoku. În 670 clădirea originală a ars, lovită de trăsnet. Reconstruită cu mai bine de 1300 de ani în urmă, Kondō, sala principală, e considerată cea mai veche construcție de lemn din lume.


Higashimuki Shopping Arcade

Nu reprezintă neapărat o atracție în sine, dar japonezii sunt înnebuniți după arcadele lor ce adăpostesc buticuri, cafenele și shopuri de tot felul. Aproape fiecare oraș are o astfel de locație în care e convenabil să mănânci, să te plimbi, să faci cumpărături de haine și suveniruri.

Cadourile unice din Nara fac majoritatea referire la cerbi, fie că sunt ștampile, șervete, biscuiți sau sculpturi în lemn. Obiecte de ceramică găsești destul de multe, la fel și sticle cu sake și cuțite japoneze. Pensulele, pentru caligrafie, pictură sau machiaj, fabricate de Akashiya, sunt recunoscute și de calitate superioară.

Higashimuki Shopping Arcade

În Nara sunt mai multe centre de informare turistice. La Nara Visitor Center & Inn sunt oficiate ceremonii de ceai, prezentări de kimonouri și cursuri de origami. Participarea e gratuită.


Transportul

Nara e o destinație populară de-o zi din Kyoto și Osaka iar legătura cu trenul e una foarte bună. Dacă ai JR Pass pe toată țara sau regional pentru Kansai, drumul e gratuit. Dacă nu ai JR Pass poți achiziționa biletul de tren cu preț redus pentru turiști prezentând pașaportul la ghișeu.

Din Kyoto

Cea mai simplă metodă să ajungi în Nara e să iei din gara Kyoto sau stația Tofukuji trenul JR Nara Line până la Nara Station. Drumul durează o oră sau o oră și un sfert, depinde cu ce tip de tren călătorești, local sau express.

A doua opțiune de tren din Kyoto, via Kintetsu-Kyoto NU e acoperită de JR Pass. Drumul durează 45 de minute și trenul oprește în gara Kintetsu Nara Station.

  • Nara are două stații principale de tren: JR Nara Station și Kintetsu Nara. Kintetsu e aflată chiar în mijlocul orașului, iar JR Nara în apropiere, la scurtă distanță de centru.

Dacă alegi să călătorești via Kintetsu-Kyoto Line ai grijă că au două tipuri de tren iar prețul biletului pentru Limited Express Kintetsu e dublu.

Din Osaka

Din Osaka ia JR Yamatoji Line, care trece prin mai multe stații din Osaka, și ajungi în Nara în mai puțin de 40 de minute. Ca majoritatea serviciilor, și linia JR Yamatoji are mai multe trenuri. Cel mai rapid e Yamatoji Rapid Service Line și e acoperit de JR Pass.

HyperDia e siteul pe care să verifici programul.


Cazarea

S-ar putea să găsești cazare mai ok în raportul confort-preț în Nara decât în Kyoto, care e una dintre cele mai scumpe destinații ale Japoniei.

Noi am stat în Nara două nopți. Aveam plănuită o noapte dar drumurile au fost blocate de taifun și am fost forțați de împrejurări să ne prelungim vizita. Dar n-am regretat, cazarea din Nara fiind una dintre cele mai faine. Sunt multe hosteluri construite în foste fabrici sau clădiri mai vechi de 100 de ani, recondiționate.


Kofun

În Nara ai ocazia ”să vezi” unul dintre mormintele antice ale Japoniei. Doar din afară și de la distanță. Nu știu dacă reprezintă o atracție în sine din moment ce apropiindu-te de ele vezi doar o mogâldeață de pământ acoperită cu pădure. Unele au un fel de intrare construită din bolovani, dar prea multe n-ai de văzut. Sunt interesante prin faptul că sunt înconjurate de mister și datează din secolul III – VII.

Kofun sunt morminte imperiale, au forma unei găuri de cheie, și nu doar accesul publicului e interzis ci și al arheologilor străini. Vesticii habar n-au ce se află în aceste morminte. Unele, mai mici, au fost cercetate de institutul japonez și câteva obiecte, statuete, veselă și arme, găsite în interiorul mormintelor sunt expuse la muzeul din Nara și Tokyo.

Prefectura Osaka și Nara, unde era localizat punctul central politic și cultural al Japoniei în trecut, dețin cele mai impresionante kofun. Cel mai mare kofun, Daisenryo Kofun, e cel al împăratului Nintoku, situat în Sakai City. E mai ușor de ajuns la el din Osaka. Iar cel mai vechi e Hokenoyama Kofun și se găsește în Sakurai, la 50 de minute cu trenul din Nara Station.

Ishibutai Kofun e la o oră distanță, iar cel mai apropiat de oraș e Gosashi Kofun, care se crede a fi mormântul împărătesei Jingu – a domnit prin anii 200.


Nara se alătură destinațiilor de neratat din Japonia, alături de mai cunoscutele orașe: Kyoto, Tokyo, Hiroshima și Osaka. E un loc abundent din punct de vedere cultural, locația în care stă scrijelită prin construcții impresionante și tradiții păstrate de sute de ani istoria îndepărtată a poporului nipon.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns