Glaciarul Perito Moreno e unul dintre cele mai vizitate și impresionante destinații din Argentina. Situat în Los Glaciares National Park din sudul Patagoniei, ghețarul ocupă o suprafață de 250 de km pătrați, are peste 30 de kilometri lungime iar înălțimea medie la suprafața apei depășește 70 de metri.

Deși majoritatea glaciarilor se retrag, se topesc și își pierd masa, Perito Moreno este unul dintre puținii ghețari din lume care acumulează masă în același raport în care o pierde, uneori chiar mărindu-și volumul.

Perito Moreno

Accesul

Perito Moreno se află la aproximativ 78 de km de El Calafate, orașul reprezentând cel mai apropiat punct de acces.

Ruta cea mai directă spre El Calafte este zborul, deși biletele de avion pot fi destul de costisitoare. Autobusul sau mașina sunt alte variante, mai ieftine, dar care se dovedesc costisitoare în privința timpului petrecut pe drum, orașele mari fiind situate la sute de km depărtare unul de celălalt.

Din Buenos Aires, Ushuaia, Bariloche și Chile, pe timp de vară, sunt zilnic zboruri spre El Calafate. Aeroportul e situat la 20 de km de centrul orașului iar transportul e asigurat de taxiuri (15$) și shuttle-uri.

El Calafate – Perito Moreno

În El Calafate găsești destule agenții de turism care oferă excursii la Perito Moreno. Poți lua un tur sau poți cumpăra biletul de autobus și să călătorești independent.

De glaciar te poți bucura în mai multe moduri: drumeție pe gheață, excursie cu barca, kayakul sau să-l admiri de pe platforma special amenajată care cumulează aprox. 4 km în total.

Perito Moreno path

Majoritatea turiștilor plătesc transportul și intrarea în parcul național, bucurându-se de Perito Moreno de la distanță. De aici poți observa cel mai bine măreția glaciarului, dar bineînțeles excursia cu barca sau plimbarea pe crestele lui oferă o cu totul altă perspectivă asupra ghețarului.


Bus

Mai multe companii fac traseul El Calafate – Perito Moreno iar programul și prețul biletelor sunt asemănătoare. Autobuzele pleacă de dimineață, de la ora 8, iar ultimul bus de întoarcere pentru ruta matinală e la ora 16. Pentru excursia de la amiază, autobuzele pornesc din El Calafate la ora 13 și ultima cursă părăsește Perito Moreno la ora 19. Drumul durează 2 ore și dacă vrei să te bucuri de o priveliște mai faină, la dus, așează-te pe scaunele din partea stângă.

Fața ghețarului de către Brazo Rico

Autobuzul te lasă în parcarea din care vei pleca înapoi spre El Calafate. Aici este și un centru de informare turistică, un restaurant mare, toalete, și gherete de unde poți cumpăra bilete pentru turul cu barca sau icetrekking. În plin sezon cel mai bine rezervi aceste excursii din timp sau cel puțin cu o zi înainte din El Calafate.


Prețul

Autobusul din El Calafate până la Perito Moreno costă aproximativ 22$. Înainte de intrarea în parcul național fiecare autobus oprește iar casierul încasează taxa de acces la glaciar, aprox 20$/persoană.

Prețul trebuie verificat cu o lună sau mai puțin înainte de a porni în vacanță și e mai ușor să faci asta transformând costurile în dolari, pesoul fiind instabil. Taxa de intrare în parcul național în 2017 a fost de 900 de peso care era echivalentul la 20$. În primele luni din 2020 aceiași taxă de 20$ reprezintă 1400 peso.


Ice trekking

Operatorii oferă două variante de drumeții pe gheață: Minitrekking (mai puțin de două ore petrecute pe glaciar) sau Big Ice (excursie care durează patru ore). Amândouă includ în preț traversarea pe celălalt mal cu barca, o scurtă drumeție prin pădure, conversații geologice cu un ghid specializat și plimbare pe gheață.

Dacă vrei să te bucuri de o experiență unică trebuie să ții cont de numărul persoanelor din grup și de locația în care se face drumeția. N-ai vrea să plătești o groază de bani petrecând timp pe un metru pătrat de gheață laolaltă cu alți 20 de turiști.

Tur cu barca sau kayak

Mai popular decât drumeția pe gheață, turul cu barca se apropie la o distanță sigură de Perito Moreno. Excursiile sunt făcute cu catamaranul, poți vedea diferite fețe ale glaciarului și ai opțiunea unui tur scurt de o oră sau excursii mai lungi cu servirea mesei de prânz la bord.

Dacă ești mai aventuros din fire și vrei să admiri glaciarul de la nivelul apei, poți alege un tur cu kayakul.

Poți verifica prețurile excursiilor aici.

Dinții ascuțiți ai glaciarului

Alte informații

Glaciarul e numit după exploratorul argentinian Francisco Moreno care a făcut cercetări în zonă și a avut un rol important în dezbaterile privind granițele Argentinei cu Chile. Numelui Moreno i s-a adăugat ”Perito” care înseamnă expert, specialist.

Glaciarul Perito Moreno nu e în localitatea Perito Moreno, distanța dintre ghețar și orașul cu același nume fiind de aproximativ 600 de km.

E cel mai accesibil glaciar de asemenea dimensiune.

Înaintează cu aproximativ 2 metri pe zi.

Perito Moreno taie periodic brațul sudic, Brazo Rico, al lacului Argentino. Ghețarul avansează de-a lungul lacului până când se întâlnește cu țărmul opus iar limba de gheață formează un baraj care împiedică apa să circule dintr-o parte în cealaltă. Când se formează barajul natural de gheață nivelul apei din Brazo Rico crește cu până la 30 de metri deasupra nivelului apei din Lago Argentino. Presiunea apei determină fracturarea barierei de gheață. Ruperea glaciarului Perito Moreno e considerat unul dintre cele mai impresionante spectacole naturale.

Barajul de gheață format pe Brazo Rico

Rupturi mai mici ale ghețarului au loc zilnic, în general la amiază când soarele a încălzit un pic suprafața ghețarului.

Sunetul făcut de aceste rupturi e ca și scrâșnetul zăpezii sub tălpi dar mai răsunător și cu un plus de dramatism.

Cercetătorii estimează că Perito Moreno are aproximativ 18.000 de ani.

Face parte din Patagonia Ice Field, care este cel mai mare câmp de gheață din emisfera sudică, după Antarctica.

Lago Argentino & Perito Moreno

Dacă ai mai mult timp în Patagonia, nu rata Fitz Roy și Cerro Torre.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns