Situat în New South Wales, Sydney e cel mai mare oraș al Australiei și cel mai diversificat. Parcuri, bulevarde largi și zgârie nori, viață de noapte; pachetul întreg al unui mare oraș. Dar pe lângă toate acestea Sydney are țărmul, coasta cu peisaj de vis, piscine naturale săpate în stâncă, plaje cu nisip auriu, maluri pietroase unde valurile se sparg în mii de stropi.

Bondi Beach

Sydney e un oraș costisitor: transport, cazare și mâncare, dar cu puțin research poți face câteva economii.

Transport

Pentru transportul în comun ai nevoie de carduri Opal. Trebuie să-l încarci cu minim 10$. Le poți achiziționa din aeroport, de la stațiile de metrou dar și de la unele magazine de prin oraș. Trebuie scanate la urcare și la coborâre în mijlocul de transport.

Linii de tramvai zona centrală

Aeroportul din Sydney e situat la 10 km de centrul orașului. De la aeroport sunt valabile câteva variante de transport:

Busul – e cea mai ieftină opțiune dar și cea mai complicată. Nu este linie directă spre centru dar îți poți face ruta cu puțină muncă. Iei nr 400 și schimbi apoi la o stație de tren sau cu un alt autobus care te duce în cartierul dorit.

Trenul – e varianta cea mai convenabilă ca și timp dar un drum costă aproximativ 20$ (USD)

Taxiul – costă 40$ – 60$ depinde de zonă iar timpul e în funcție de trafic, care la ore de vârf e foarte aglomerat.

Shuttle bus – găsești informațiile și prețurile la ghișeele din aeroport.

Prin oraș cel mai bine te miști pe jos sau cu trenul. Autobuzele sunt mai des folosite pentru mersul la plajă. Este o aplicație utilă unde poți urmări orarul și rutele mijloacelor de transport. TripView app.

Cazare

Sydney e scump și în privința cazărilor indiferent dacă e vorba de hotel, hostel sau airbnb.

Hostelurile în Sydney pot avea prețurile unei camere de hotel sau chiar să le depășească. Unele dintre ele au locații fancy, cu rooftop și camere primitoare, altele sunt vechi și prea puțin interesate de confortul oaspeților. Sunt și câteva campinguri pentru cei care ajung în oraș cu campervanul dar locurile se epuizează rapid. Prețul pentru un loc – aproximativ 45$.

În zilele de weekend cazările sunt de obicei mai scumpe.

Australian Hotel

Unul din lucrurile pe care le poți face e să rezervi din timp o cameră pe booking care are posibilitatea de anulare și să continui căutarea online. În caz că găsești ceva mai avantajos pentru tine, anulezi rezervarea inițială. Prețurile sunt fluctuante și acest lucru te poate ajuta să economisești niște bani.

Dacă vrei să stai aproape de plajă cazează-te în zonele Bondi sau Manly.

Dacă vrei în oraș, zona centrală e cea mai bună opțiune având în vedere că transportul e destul de costisitor.

Mâncarea

Într-un singur cuvânt: costisitoare. Cele mai acceptabile prețuri le găsești la food court-urile din mall unde sunt diverse restaurante. Pachetele de mâncarea din supermarket sunt super ok, la fel și restaurantele de cartier, cafenelele. Piața de pește pentru cele mai proaspete produse. Happy hour e o variantă. Zona centrală, ca peste tot, are prețuri ridicate.

Atracții

Opera din Sydney e simbolul orașului și unul dintre reperele Australiei. E inclusă în patrimoniul Unesco, juriul lăudând creativitatea designului și inovația arhitecturală. Turul costă aproximativ 37$ dar o variantă mai plăcută de a vizita interiorul e prin participarea la un spectacol. Sala oferă și locuri în picioare (!) bilete care se vând ca pâinea caldă fiind și cele mai ieftine. Biletele costă aproximativ 50$, în funcție de spectacol.

Opera din Sydney, vedere de la Circular Quay
Opera din Sydney, vedere din port

Circular Quay – stația principală a feriboturilor, locație plină de viață încă de pe vremea când prima flotă britanică a ancorat în Australia (1788). Zona-i foarte populară în serile din weekend când se organizează tot felul de petreceri și evenimente.

Circular Quay

Est Circular Quay e ocupată de restaurante și terase iar la capăt de opera din Sydney.

Est Circular Quay

Vest Circular Quay e locul unde vasele de croazieră ancorează.

Vest Circular Quay

The Rocks – Muzeele și clădirile de aici păstrează un aer colonial. Numeroase locații au pancarte cu informații și date istorice.

Sculptură

Sydney Harbour Bridge – e locul de unde se surprind cele mai spectaculoase imagini cu portul și opera. Poți traversa podul pe jos iar la întoarcere să iei feribotul (aprox. 6$ călătoria). Există posibilitatea să urci pe arcada podului până la pilonul sudic pentru o taxă de 15$. Dacă vrei să urci până în vârf trebuie să plătești o sumă considerabil mai mare – aprox. 230$.

Podul portului din Sydney

Observatorul din Sydney – intrarea gratuită. Informații interesante, colecție de aparate vechi incluzând cel mai vechi telescop australian funcțional. Priveliște faină. 

Observatorul din Sydney

Royal Botanical Garden – situată în spatele operei – intrarea gratuită, locație populară pentru picnic și un somn de amiază pe iarbă. Sunt pavilioane închise care adăpostesc specii rare de plante și care pot fi vizitate când se organizează expoziții.

Darling Harbour – restaurante, cazinouri, localuri cu meniuri extravagante.

Muzeul maritim se află aici – intrarea liberă la general dar cu taxa de 20$ pentru expoziții.

Chinese garden of friendship – un parc cu pavilioane, fântâni arteziene, spații de joacă pentru copii și piscine cu apă puțin adâncă.

Piața de pește din Sydney – 15 milioane de kilograme de pește și fructe de mare trec anual prin această piață. Turul în spatele scenei costă 35$ și începe la 5.30 dimineața.

Queen Victoria Building – cel mai frumos și mai cunoscut shopping centre din Sydney.

Queen Victoria Shopping Mall

Town Hall – primăria situată în districtul financiar al orașului, vizavi de Queen Victoria Building.

Primăria din Sydney

Plaja

Bondi beach – Fără doar și poate cea mai faimoasă plajă din Sydney. Poate deveni cam aglomerată. Dar chiar și așa nu o să fi sufocat de prezența oamenilor. E un loc plin de energie pozitivă.

Bondi beach

Un lucru fain la plajele din Sydney e lipsa de prejudecăți și fandoseală. În 1990 o femeie de afaceri ambițioasă a reușit să câștige un contract prin care avea dreptul să închirieze șezlonguri și să ofere servicii de ospătărie celor de pe plajă. Nu a funcționat fiindcă australienii n-au fost deloc interesați de astfel de servicii ”fițoase”. Pentru ei mersul la plajă înseamnă să-ți trântești un prosop pe nisip și să te bucuri de soare. Și cu siguranță nu sunt dispuși să plătească pentru acest lucru. Vânzătorii de înghețată sunt acceptați, dar cocktailuri cu umbreluțe la preț piperat, nicidecum.

Ruta Bondi Beach & Coogee – Un traseu de 6 km pe coastă. De-a lungul lui se întinde țărmul stâncos, plaje cu nisip fin și piscine naturale. Ruta e ușoară cu anumite porțiuni de urcare abrupte și câteva trepte care s-ar putea dovedi dificile pentru cei vârstnici. Din nefericire nu e o rută adaptată pentru cei aflați în scaunul cu rotile.

Bronte Baths
Clovelly beach
Piscina Bondi Iceberg

Plimbarea pe țărm – www.walkingcoastalsydney.com.au unde poți să-ți personalizezi ruta.

Din aeroport sau de la oficiile turistice din oraș poți lua hărți și te poți interesa de alte atracții cu intrare gratuită din oraș. Dacă ai la dispoziție mai multe zile în Sydney, profită și află de ele.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns