Una dintre cele șapte minuni ale lumii, Taj Mahal e imaginea simbolică a Indiei. O coroană strălucitoare așezată pe fruntea țării, unul dintre cele mai expresive monumente ale iubirii eterne, o construcție fantasmagorică.


Taj Mahal – Coroana palatului (trad.)

Deși arhitectura sa poartă conturul unui palat de basm din marmură albă, Taj Mahal e un mausoleu. A fost construit de împăratul Shah Jahan al Imperiului Mogul pentru soția lui preferată, Mumtaz Mahal.

Mumtaz Mahal a murit la vârsta de 38 de ani, dând naștere celui de-al paisprezecelea copil. S-a născut în Agra sub numele de Arjumand Banu Begum și făcea parte din nobilimea persană. Mumtaz Mahal e numele primit de la soțul ei, care literalmente înseamnă ”cea înălțată a palatului”.

Lucrările la mausoleu au început în anul 1632, la un an după moartea lui Mumtaz, și au fost finalizate în 1643. Amenajarea grădinilor și construcția celorlalte clădiri din complex s-au încheiat mai târziu, lucrările fiind întinse pe o perioadă de douăzeci și unu de ani.


La puțin timp după finalizarea mausoleului, Shah Jahan a fost detronat de fiul său și închis în fortul Agra. De la ferestrele temniței, Shah putea observa în zare Taj Mahalul, mormântul iubitei sale Mumtaz.

Shah Jahan a murit după opt ani de la detronare, iar trupul lui neînsuflețit a fost așezat alături de cel al soției. Simetria perfectă a Taj Mahal-ului e întreruptă aici.


Interiorul mausoleului

Taj Mahal arată la fel din oricare parte îl privești.

Interiorul are formă octogonală, cu intrări posibile de pe fiecare latură. Dar singura intrare care se folosește e cea aflată față în față cu poarta sudică.

Replici ale mormintelor lui Mumtaz și Shah Jahan sunt așezate la nivelul podelei în timp ce mormintele adevărate sunt dedesubt, unde accesul publicului e interzis.

Tradiția musulmană interzice decorarea elaborată a mormintelor, prin urmare, corpurile lui Mumtaz și Shah Jahan au fost așezate într-o criptă simplă, cu fețele îndreptate către Mecca. Cripta lui Mumtaz Mahal este plasată în centrul precis al mausoleului, pe o bază dreptunghiulară de marmură. Atât baza, cât și sicriul sunt incrustate cu pietre prețioase și semiprețioase. Pe lângă alte versuri care-i aduc slavă, pe mormântul lui Mumtaz se pot citi cuvintele: ”O Nobilă, O Magnifică, O Maiestuoasă, O Unică, O Eternă, O Glorioasă

Sicriul lui Shah Jahan se află lângă cel al lui Mumtaz, în partea de vest, și este singurul element asimetric vizibil din întregul complex.

Pozele în interior nu sunt permise.


Grădinile, moscheea și porțile

În Islam, grădina are o simbolistică spirituală. Potrivit Coranului, paradisul este o grădină minunată iar grădina de pe pământ trebuie să fie o reflectare a paradisului. Grădinile construite în stilul mogul (charbagh) sunt pătrate, împărțite în patru. Au pe mijloc o apă care le străbate iar, de obicei, un altar este situat în punctul central. La Taj Mahal, mausoleul e situat la capătul grădinii, neobișnuit pentru stilul acelor vremuri. Rămâne întrebarea dacă Shah Jahan își dorea să extindă planul grădinii dincolo de râul Yamuna, plasând astfel Taj-ul la mijlocul grădinilor.


La vest de Taj Mahal se află moscheea, un loc foarte important pentru musulmanii din Agra, și nu numai. Slujbe religioase au loc aici în fiecare zi de vineri. Construcția identică de la est, pavilionul oaspeților, a fost ridicată pentru simetrie. Nu poate fi folosită ca și moschee pentru că orientarea ei nu e spre Mecca.


Poarta roșie, principala cale de acces, e inscripționată cu versete din Coran. Scrisul pare de aceiași mărime dar de fapt literele cresc de la bază spre vârf. ”O Suflet, care ești odihnit. Întoarce-te la Domnul, în pace cu El și El în pace cu tine.”


Mozaicurile sculptate în Taj Mahal însumează 28 de tipuri de pietre prețioase și semiprețioase. În conformitate cu interdicția islamică împotriva utilizării formelor antropomorfe, elementele decorative pot fi grupate fie în caligrafie, forme abstracte sau motive vegetative. Ele creează o operă de artă delicată, armonioasă prin simetrie și simplitate.


Mituri despre Taj Mahal

Taj-Mahalul negru – Faptul că Shah Jahan plănuia să ridice un mausoleu negru, pentru el, în spate la Taj Mahal, dincolo de râul Yamuna, e de fapt un mit. Nu s-au găsit nici un fel de urme sau bazele unei asemenea construcții, deși pe celălalt mal al râului se poate vedea o platformă.

Taj – un templu hindus – alt mit. O teorie falsă lansată de Purushottam Nagesh Oak în 1989 care spune că mausoleul pentru Mumtaz a fost ridicat pe un vechi templu închinat lui Shiva. Același Oak consideră că până și Kaaba, Stonehenge și Vaticanul au fost cândva situri hinduse.

Mutilarea meșteșugarilor. Circulă legenda conform căreia după încheierea mausoleului Shah Jahan a ordonat tăierea mâinilor tuturor meseriașilor care-au lucrat la ridicarea construcției. Ba chiar că a pus să le fie scoși ochii. Din fericire nici un fapt istoric nu confirmă povestirea.


”Taj Mahal se ridică deasupra malurilor râului ca o lacrimă solitară suspendată pe obrazul timpului. ” – Rabindranath Tagore
Spread the love
Categorii: CălătoriiIndia

0 comentarii

Lasă un răspuns