Nakasendo (calea din mijlocul muntelui) este vechiul traseu care a făcut legătura între Tokyo și Kyoto în perioada Edo. Drumul care străbate Valea Kiso din Prefectura Nagano trece prin două sate vechi japoneze excepțional de frumoase și bine conservate – Magome și Tsumago.
Te poți bucura de regiune printr-o excursie de o zi din Nagoya sau ca parte a unui refugiu rustic de câteva zile.

Cei 8 kilometri dintre Tsumago și Magome sunt ușor de străbătut, poteca fiind îngrijită și marcată. E zona cea mai bine conservată din fosta rută Nakasendo, deținând titlul de sit istoric național al Japoniei.
Ruta Nakasendō
În primii ani ai perioadei Edo (1603 – 1868) au avut loc multe schimbări politice, culturale și administrative. Printre ele a fost întinerirea sistemului de autostrăzi vechi de o mie de ani al Japoniei. Cinci drumuri au fost nominalizate ca rute oficiale pentru utilizarea shōgunului și a lorzilor feudali – daimyo, oferind shogunatului Tokugawa rețeaua de comunicații de care avea nevoie pentru a stabiliza și guverna țara.
Nakasendo a fost una dintre cele cinci rute care lega Edo (Tokyo) de celelalte provincii principale ale Japoniei. Cea mai importantă rută a fost Tokaido, care, la fel ca și Nakasendo, lega Kyoto de Edo, străbătând coasta estică.
Nakasendō reprezenta traseul din interior și era preferat de mulți călători deoarece nu presupunea traversarea râurilor.
Magome
Magome-juku a fost cea de-a 43-a dintre cele 69 de stații ale traseului Nakasendō. De asemenea, a fost ultima dintre cele unsprezece stații de-a lungul Kisoji, vechea rută, dinaintea traseului Nakasendo, care traversa valea Kiso.
Magome a luat ființă ca oraș poștal iar în timpul perioadei Edo a fost prosper și cosmopolit. Strada principală era ocupată de magazine și hanuri pentru călători. A căzut în obscuritate și sărăcie după finalizarea liniei de cale ferată Chūō Main Line.
După restaurarea porțiunii istorice a traseului Nakasendo, a caselor din secolul al XVII – lea și recondiționarea rutei poștale, Magome a devenit o destinație turistică populară.

Din Magome se poate vedea muntele Ena (2.190 de metri înălțime).
Cel mai bine se observă din parcarea aflată la ieșirea din sat (spre Tsumago) Trebuie să fie și senin. Noi, pe vreme de ploaie și ceață, atât am reușit să surprindem.

Tsumago
Tsumago-juku a fost cea de-a 42 stație din cele 69 câte erau în total pe ruta poștală Nakasendō. La fel ca și Magome, a făcut parte din vechiul traseu Kisoji și a căzut în uitare odată cu construcția căii ferate Chūō Main Line.
Lucrările de restaurare a caselor și structurilor istorice din oraș au început în 1968 iar până în 1971 aproximativ 20 de clădiri fuseseră restaurate. Între localnici s-a luat hotărârea că niciun loc din Tsumago nu va fi vândut, închiriat sau distrus.
În 1976 guvernul japonez a desemnat Tsumago ca sit istoric de conservare arhitecturală.

Ambele sate dețin case tradiționale de lemn, recondiționate, alei pietruite, buticuri cu produse locale și oficii poștale.
Oamenii sunt zâmbăreți, amabili, și-aș zice ospitalieri deși n-am interacționat cu ei prea mult. În Tsumago am avut nevoie de îndrumări și-un domn în vârstă a fost chiar bucuros să ne ajute, parcurgând cu noi câțiva pași pe drum.
Pe traseu, la un adăpost din lemn am fost serviți cu ceai cald și bomboane, poftiți lângă foc ca să ne încălzim.
Am fost întâmpinați de chipuri senine care ne-au mulțumit încântați după ce-am semnat în ”caietul casei”. De fapt peste tot în Japonia am întâlnit aceiași stare de bucurie și mulțumire pe chipurile oamenilor când interacționam cu ei, chiar și foarte puțin.
Bine de știut
Poți lăsa bagajul, rucsac sau troler, la oficiul poștal din Magome (între orele 8:30 și 11:30, cost aprox 5$ pe bagaj) și să-l ridici din Tsumago. Serviciul e valabil și dacă faci ruta în cealaltă direcție.
Poți vizita satele fără să faci traseul pe jos, luând autobuzul local (care merge pe șosea nu pe ruta istorică).

În Magome, ca și în Tsumago, sunt case de oaspeți și restaurante locale care oferă o experiență culinară autentică și cazare în tradiționalele camere cu podea tatami, pereți shoji și saltele futon.
Pornind din Tokyo, iei trenul – linia JR Chuo, schimbând la Nagoya spre Nakatsugawa. Din Nakatsugawa până în Magome călătorești 25 – 30 de minute cu autobuzul.
Dacă vi din cealaltă direcție, iei autobuzul spre Tsumago din Nagiso.

Centrele de informare turistică sunt mereu disponibile să te ajute cu stabilirea unui traseu, orarul trenurilor și rutele cele mai rapide.
Deși poate părea complicat, legătura transportului public e foarte bună și cu puțină organizare te poți bucura de satele Japoniei. Aici descoperi frumusețea tăcută a țării soarelui răsare, departe de dezvoltatele orașe și de aglomerația metropolelor. În locuri lipsite de tumult și senzațional, unde deosebitul e conturat prin simplitate.

Despre un cu totul alt loc, celălalt pol al Japoniei, aglomerata capitală Tokyo, aici.
0 comentarii