Peninsula Yucatan e un teritoriu deținut de trei state mexicane (Yucatan, Quintana Roo, Campeche), de Belize și teritoriul de nord al Guatemalei (El Peten). Aici găsești ape smarald, plaje tropicale, corali, păduri luxuriante presărate cu ruine mayașe, arhitectură colonială, distracție și răsfăț culinar, toate adunate sub briza și cerul albastru al Caraibelor.

Ideea unei vacanțe e să te simți bine. Indiferent dacă alegi să călătorești cu buget redus sau la confort, până la urmă fiecare dintre noi căutăm să ne încărcăm bateriile prin ceva, fie că-i vorba de relaxare, zbenguială, răsfăț culinar sau trasee culturale. Iar vestea bună e că peninsula Yucatan poate mulțumi pe oricine. Poți sta la resorturile din Cancun sau Tulum ori într-un camping pe malul mării, să te relaxezi la un foc de tabără sau pe un șezlong cu baldachin. Să bei și să petreci până nu mai poți, să te aventurezi la cenote, să mănânci de la tonete sau de la restaurante pretențioase. Găsești laolaltă parcuri de distracții și showuri precum și importante situri arheologice mayașe. Depinde de tine cum te organizezi.

Mai jos am scris despre cele mai faine locații văzute de noi. Alege dintre ele sau, dacă ai timp, ia-le la rând pe toate.


Cancun

Una dintre cele mai cunoscute destinații ale peninsulei Yucatan e Cancun, în principal pentru că aici se află cel mai mare aeroport dar și pentru că resorturile se înșiră nenumărate în zona Hotelera iar viața de noapte e incendiară.

Plajele au nisip fin și alb, apa lină și clară iar ofertele de mâncare și băutură sunt variate și se întind pe liste lungi.

Ai la îndemână activități și distracții, te poți și relaxa, bucura de liniște sau de spa iar boxele cluburilor bubuie toată noaptea.


Chichen Itza

O fi Cancun prima oprire când ajungi în Yucatan, dar cea mai faimoasă destinație e de departe piramida mayașă de la Chichen Itza.

Multe mistere ale calendarului mayaș au fost elucidate pricepând designul templelor aflate în interiorul sitului. Majoritatea arheologilor sunt de acord că prima așezare din Chichen Itza a fost pur mayașă. În secolul IX orașul a fost abandonat din cauze neștiute și reocupat în secolul X, urmând la scurt timp după aceea o invazie a toltecilor.

Cultura Toltec a fuzionat cu cea mayașă și pe multe clădiri se pot vedea îmbinarea sculpturilor cel reprezintă pe Chaac – zeul ploii la mayași, și Quetzalcoalt – șarpele toltec. Istoricii consideră că toltecii au fost cei care-au ridicat numărul sacrificiilor umane, până atunci mai rare, ritualurile sângeroase ajungând să devină aproape o obsesie.

După ce un lider mayaș a mutat capitala la Mayapan, Chichen Itza a intrat în declin. Orașul a fost abandonat, din motive neștiute, în secolul XIV, continuând să fie, pentru mulți ani de la părăsirea lui, un loc de pelerinaj mayaș.


Cenote

Cenotele sunt niște locații magnifice, specifice peninsulei Yucatan, – doline cu apă dulce, conectate la rețeaua de râuri subterane (singura sursă de apă dulce a peninsulei).

Sunt perfecte pentru bălăceală într-o zi toridă, pentru snorkeling și scuba diving.

Se estimează că pe teritoriul peninsulei există mai mult de două mii de astfel de piscine.

Cele pe care le-am vizitat noi sunt: Azul, Gran Cenote, Ik – Kil, Xlacah și Dos Ojos. Altele renumite: Dzitnup, La Noria, Xcanche

În adâncurile cenotelor s-au găsit numeroase artefacte mayașe, rămășițe umane sau vestigii paleontologice, precum și evidențe că mayașii foloseau anumite bazine pentru sacrificiul uman.


Merida

Merida e capitala statului Yucatan, un oraș cosmopolit dar aerisit, cu străzi pline de artiști, mariachi și broscuțe Beetle care dau locației un aer hippie, libertin.

În fața pieței centrale ”El Centro” se află catedrala San Ildefonso, una dintre cele mai vechi catedrale din America, ce găzduiește un artefact valoros – statuia lui Iisus sculptată dintr-un copac care se zice că a fost lovit de fulger și a ars o noapte întreagă fără să se transforme-n cenușă.

Merida (despre care poți afla mai multe aici) pretinde că are cele mai bune hamace din lume, așa că e un loc ideal pentru achiziționarea unui hamac. Hamacurile sunt țesute din sisal – fibră provenită de la planta de agave. În zilele caniculare mulți dintre localnici aleg să doarmă în hamace în loc de paturi.

La 23 de km nord de Merida se află situl arheologic Dzibilchaltun – care are în interior și o cenotă.


Uxmal & Kabah

Uxmal

În sudul Meridei, la o oră de condus distanță (80 km) se află Uxmal, una dintre cele mai importante arii protejate, aflate în patrimoniul Unesco. Arhitectura dezvoltată de locuitorii regiunii poartă numele de puuc care tradus din mayașă înseamnă deal.

Uxmal este unul dintre cele mai bine conservate orașe mayașe așa că vizitatorul își poate face o idee bună despre cum arăta întregul centru ceremonial în vremurile străvechi.

Kabah

Puțin mai la sud de Uxmal se află situl arheologic Kabah, în care predomină același stil arhitectural puuc.

Cea mai faimoasă structură de la Kabah este „Palatul Măștilor”, fațada decorată cu sute de măști de piatră cu ale zeului ploii Chaac. Această repetare masivă a unui singur set de elemente este neobișnuită pentru arta mayașă.

Accentul pus pe zeul ploii se datorează cel mai probabil deficitului de apă din regiune, unde cenotele sunt inexistente iar recolta depindea în totalitate de averse.

Între Uxmal și Kabah poți face un popas în Santa Elena, un oraș desprins parcă din filmele cu Zorro.


Valladolid

Valladolidul din Yucatan, (a nu fi confundat cu omologul său spaniol unde a încetat din viață Cristofor Columb) a fost construit deasupra unei vechi așezări mayașe numită Zaci.

E un loc destul de popular printre turiștii care explorează regiunea fiind situat în apropiere de Chichen Itza, Coba și de câteva cenote superbe.

Piața centrală e dominată de clădiri coloniale clasice, biserici și o fostă mănăstire franciscană, câteva muzee și destule restaurante cu mâncare tradițională. Conchinita Pibil (porc), Rocoto Relleno (ardei umplut) și Relleno Negro de Pavo (supă de curcan) sunt câteva din specialitățile locale.

Despre istoria Valladolidului poți învăța ușor din numeroasele plăcuțe instalate la marginea străzilor sau în fața clădirilor care descriu evenimentele importante și viața personalităților orașului.

Lângă Valladolid, în afară de Chichen Itza, mai este un sit arheologic mayaș impresionant – Ek Balam.


Tulum & Coba

Tulum

Strict vorbind, există trei „Tulums”: – orașul (pueblo) unde găsești cazare la prețuri accesibile, – situl arheologic Tulum și plaja Tulum, porțiunea de coastă cu stațiuni de lux, restaurante vegane, spa-uri și studiouri de yoga.

Situl arheologic de la Tulum e modest față de Uxmal, Chichen Itza și Ek Balam dar are o frumusețe aparte prin poziționarea sa pe țărmul mării Caraibelor.

Tulum e cuvântul mayaș pentru zid, iar locuitorii din ziua de azi ai orașului numesc ruinele Zama care înseamnă răsărit. Așezarea a fost abandonată de mayași la 75 de ani după invazia spaniolilor, fiind una dintre așezările antice cel mai târziu părăsite.

Mulți consideră că plajele Tulum sunt cele mai frumoase din Yucatan.

Coba

Un loc în care aleile din junglă care te poartă spre vestigiile arheologice sunt populate de biciclete la fel ca străzile Amsterdamului.

Multe dintre ruinele de la Coba n-au fost încă excavate. Datat ca așezare cu mult înainte de cunoscutele așezări Chichen Itza și Tulum, istoricii consideră că orașul a acoperit cândva o suprafață de cincizeci de kilometri pătrați, și a găzduit o populație de 40.000 de mayași.

Impresionant la Coba e rețeaua extinsă de bulevarde pavate de la poalele piramidei principale, cel mai întins bulevard având 100 de kilometri. În total 40 de alei trec prin Coba, considerate a fi parte a unui uriaș calendar astronomic.

Piramida principală, Nohoch Mul, e cea mai înaltă construcție Mayașă din Yucatan (120 trepte)


Izamal

Orașul Izamal a fost în trecut un lăcaș de cult mayaș cu doisprezece piramide. Secole mai târziu spaniolii au construit o enormă mănăstire franciscană în inima orașului.

Datorită galbenului în care sunt colorate multe clădiri, Izamal are o atmosferă magică. Aproape fiecare zid, ușă sau fațadă a fost vopsită într-un galben auriu intens pentru vizita specială a Papei Ioan Paul al II-lea în 1993 iar de atunci galbenul a rămas o trăsătură specifică orașului.

La fel ca și Merida și Valladolid, Izamal este potrivit de luat la pas, dar dacă vrei o experiență mai inedită poți opta pentru plimbare pe străzile orașului într-o trăsură trasă de cai.


Playa del Carmen

Playa del Carmen, cel mai vibrant oraș al Yucatanului, plin de muzică și tumult, mai puțin confort decât în Cancun dar mai multă culoare.

Quinta Avenida, (5 Avenue) are o zonă pietonală supra populată cu restaurante și terase, magazine de suveniruri și de haine. Unele dintre buticuri au prețuri bune, mai ales pentru echipamentele de snorkeling și scuba.

În Parque Fundadores se țin uneori reprezentații folclorice.


Isla Cozumel & Isla Mujeres

Isla Cozumel

Pentru cei care vor să îmbine zumzetul cu liniștea, la o jumătate de oră cu catamaranul de Playa del Carmen se află Insula Cozumel, un loc ideal pentru scuba diving, snorkeling și relaxare.

Isla Mujeres

Isla Mujeres se află la îmbinarea dintre apele Golfului Mexic și Marea Caraibelor. La fel ca și Cozumel, e un loc popular pentru snorkeling și scubadiving. Numeroși turiști aleg să viziteze insula printr-o excursie de o zi din Cancun. În apropierea insulei se află Muzeul Subacvatic – MUSA


Parcurile de distracție

De-a lungul Rivierei Maya se găsesc mai multe parcuri tematice de aventură în aer liber, preferate în special de familiile cu copii dar și de adulți. Unele dintre cele mai populare sunt: Xplor – zipline, rafting, atv-uri și jeep-uri care te poartă pe drumuri accidentate, pline de adrenalină, bălăceală în râuri subterane și plimbări prin cenote cu caiacul, Xcaret – cu multe activități în natură și un spectacol colorat la final, Rio Secreto – drumeții, înot, peșteri și cenote de exploatat și Xel-Ha – un fel de parc de distracții ”acvariu” cu mult snorkeling și jocuri.


Akumal

Plaja Akumal e renumită pentru numeroasele țestoase care vin anual la mal să-și depună ouăle, (tot mai puține de la an la an din cauza dezvoltării masive a resorturilor)

E un loc pe care majoritatea lumii îl vizitează pentru a înota alături de simpaticele broscuțe. Poți opta pentru tururi în larg pentru o experiență mai inedită dar plaja Akumal e o plajă publică (deși sunt unii care te abordează din parcare cerându-ți taxe) apa e liniștită iar un înotător amator poate să ajungă fără efort în zonele cu vegetație marină unde țestoasele își iau liniștite masa.


Las Coloradas & flamingo

Un loc în care nu am ajuns, dar care e renumit și recomandat de alți turiști e Las Coloradas. Se află la trei ore de Cancun, într-un colț al rezervației Biosferei Ria Lagartos. Lacurile Las Coloradas au culoarea roz și sunt folosite pentru extragerea sării. Pozele care înfățișează apa de un roz aprins sunt intens modificate. Cel mai bine ar fi să vizitezi locul fără prea mari așteptări în privința lor, să te bucuri de sătucul pescăresc Rio Lagardos de floră și de faună.

Din Rio Lagardos poți face tururi în larg ca să vezi coloniile de flamingo. Perioada optimă ca să observi flamingo la Rio Lagardos e martie – iunie. Iar la Celestun – oraș aflat la 100 de km distanță de Merida, cunoscut și el pentru coloniile de flamingo din Golful Mexic e decembrie – februarie.




Spread the love

2 comentarii

Liviu Sorin · decembrie 10, 2021 la 11:58 am

Mi se și face dor când recitesc toate astea.

Harsan · decembrie 10, 2021 la 1:39 pm

Cât de frumos scris! ❤️❤️Mulțumesc că ne împărtășești trăirile din vacanțele de vis ale voastre. Aștept cu nerăbdare următoarele povestiri. 😊🤗

Lasă un răspuns