Nouă (9) ianuarie e zi de sărbătoare în familia noastră. E ziua în care s-a înființat clubul sportiv Lazio. O sărbătoare spirituală. Anul acesta deschidem șampania pentru cei 121 de ani trecuți de la fondare.


Sunt o microbistă rezervată. Nu urmăresc avidă meciuri și nu țin statistici. Mă uit la cupa mondială de fotbal, un proiect cum rar întâlnești în societatea modernă. Adună laolaltă mii de suflete ce respiră ca unul, râset și plâns e cuprins de cântec, nu mai contează statutul, țara sau banii, oamenii-s cuprinși de același gând și simțământ. Dar pentru Liviu fotbalul e mai mult decât cupa mondială sau europeană, decât un joc, un sport. E pasiune, spirit, puls, fericire, și mai mult decât orice, fotbalul e Lazio.

La prima întâlnire a venit cu flori, cu zâmbetul pe buze și cu tricoul lui cu Lazio bine întins pe piept. Conducea un ”Laziomobil”.


Citta’ de Roma, te vojo bene.

Prima vacanță împreună a fost la Roma. Și-n prima noastră vacanță s-au întâmplat două lucruri de mare importanță în viața lui Liviu și a mea. Am fost la meci la Lazio și am spus ”Da”.

Pe Stadio Olimpico am văzut cum e să mănânci fotbal, să bei fotbal și să respiri fotbal. Nu mai ai nevoie de nimic. Ce meci a fost!

Lazio în luptă cu cea mai mare rivală, AS Roma – răpusă atunci cu patru la doi. Ce goluri și ce urlet! M-am surprins ridicată-n picioare cu pieptul tresăltând și vocea pierită de la atâta cânt. Lazio, Lazio, Lazio… săream ca pe arcuri în peluza plină de steaguri. ”Și-un nor alb pe cerul albastru ia forma unui vultur gigant”


Romani Si Romanisti Mai.

Despre Lazio vorbește întreaga lume la Roma. Orice ghid turistic pomenește de fotbal și orice povestioară modernă care se întâmplă în eternul oraș nu e completă dacă nu menționează fenomenul luptei dintre S.S. Lazio și A.S. Roma. Două echipe mari, fruntașele capitalei, cele ale căror fani urmează deviza lui Eduardo Hughes Galeano: ”În viața lui, un bărbat poate schimba soții, partide politice sau religii, dar nu-și poate schimba niciodată echipa favorită de fotbal”.

Dar singurele două echipe mari care există-n Roma pentru un lazial sunt: Lazio – echipa de titulari și Lazio – echipa de rezerve.


La mulți ani, Lazio! La cât mai multe victorii și zile fericite pentru fani!


9 ianuarie 2021
Spread the love

1 comentariu

Liviu · ianuarie 9, 2021 la 8:48 pm

😍😍😍

Lasă un răspuns