Circuitul Annapurna – 10 zile

2 zile cu mașina, 2 cu bicicleta și 6 de mers pe jos.

Annapurna are un vârf cu înălțimea de 8091 metri, treisprezece vârfuri mai înalte de 7000 de metri și șaisprezece ce depășesc 6000 de metri în înălțime. Se întinde pe o lungime de 55 de kilometri și e cea mai mare arie protejată a Nepalului.

Răsărit de soare în Defileul Annapurna
Defileul Thorung La 5416 m altitudine

Circuitul Annapurna e unul dintre cele mai frumoase trasee montane din lume. Situat în inima munților Himalaya, Annapurna și-a câștigat popularitatea datorită diversității culturale a zonei și a peisajului splendid. Urcarea poate fi făcută fără ghid și fără porter, singurul dezavantaj fiind drumul lung cu mașina până la linia de start.

Vedere din Upper Pisang, cer senin și vârf de munte înzăpezit
Upper Pisang

Construcția străzii, nefinalizată încă, care se intersectează cu traseul pe porțiuni destul de lungi a dus la pierderea popularității acestui circuit. 

Dar peisajul nu a avut de suferit. Munții sunt tot acolo, eterni și înzăpeziți, strălucind rece în bătaia soarelui. Râul cu ape învolburate, pădurea, sunt și ele nemișcate iar satele chiar dacă s-au modernizat și-au păstrat destul de bine autenticitatea.

Roțile de rugăciune de la intrarea în Upper Pisang
Roți de rugăciune și steaguri colorate nepaleze

Porțiunile care au fost cel mai puternic influențate de construcția străzii sunt începutul și sfârșitul traseului iar majoritatea drumeților încep ascensiunea spre pasul Thorung La în Chame, în loc de Besi Sahar, și o încheie în Tatopani sau chiar în Muktinah.

Apus de soare în Muktinath
Muktinath

Ca să duci la bun sfârșit drumeția trebuie să te înarmezi cu răbdare, să iubești munții, să fii pregătit pentru condiții mai vitrege, dar nu extreme, și să fii cât de cât fit. (nu, nu-i nevoie să mergi la sală și nici să te pregătești alergând la maratoane. Trebuie doar să fii capabil să umbli mult pe jos cu vreo 10-15 kg în spate) Opțiunea angajării de cărăuși există în majoritatea satelor de pe traseu.

Pe traseu, Alexandra privind în vale
Pe traseu, Annapurna

Permis

Pentru drumeția din zona Annapurna, sau alte zone din munții Himalaya, e nevoie de un permis eliberat în Kathmandu sau Pokhara de oficiul turistic. La sediul ”Tourist Office” sunt ghișee separate pentru fiecare permis, în funcție de traseele pe care vrei să le parcurgi.

Sunt două taxe:

  • 1. Intrarea-n parcul național Annapurna – 30$
  • 2. Un permis de drumeție de 20$. Pentru fiecare permis trebuie poze tip pașaport, care se făceau pe gratis în una dintre camere.

La ora 13 e pauza de masă de-o oră deci cel mai bine ajungi destul de devreme înainte de ora 13 sau după.

Permisul e verificat în diverse puncte pe drum.

Transport

Ca să pornești drumeția Annapurna, trebuie să ajungi la Besi Sahar, situat la 3 ore și jumătate cu mașina de Pokhara și la 5 ore de Kathmandu.

În Kathmandu aterizează toate zborurile internaționale. Aeroportul din Pokhara e domestic, dar un aeroport internațional e în construcție în zonă cu data de finalizare estimată în anul 2021. Deci majoritatea turiștilor ajung în Kathmandu. (un procent destul de mic trece granița cu autobusul din India)

Drumeția se poate porni și din Besi Sahar, dar majoritatea lumii pornește din Chame.

Din BesiSahar până-n Chame nu există altă opțiune de transport decât jeep-uri cu tracțiune 4×4.

Jepp-uri așteptând la rând pe drumul spre Chame
Jeepuri spre Chame

Ziua 1. Kathmandu – Chame

240 km, diferență de altitudine 1310 m, timp: 10 ore cu jeepul

Drumul până în Besi Sahar poate fi parcurs cu jeepul sau cu autobusul. Pentru grupuri, închirierea unui jeep cu tot cu șofer e varianta cea mai bună în raportul timp, preț și confort. De unul singur sau în cuplu, varianta cea mai ieftină e transportul local.

Multe case de oaspeți din Kathmandu, restaurante și cafenele au ”pin-up board” unde se găsesc anunțuri postate de drumeții care-și caută parteneri de drum.

Luând jeep-ul am plătit în jur de 20$ de persoană. Autobusul costă până-n 10 dolari și face șase ore pe drum, în cel mai bun caz. Pornește de dimineață cu orarul între 6:30 și 10:00. Dacă nu vrei să înnoptezi în Besi Sahar e foarte important să pornești din Kathmandu la prima oră.

A doua etapă e drumul de la BesiSahar – Chame.

Mașina închiriată din Kathmandu direct pentru Chame costă mult mai mult decât închiriatul separat. Dar dacă alegi această opțiune să te asiguri că vei avea același șofer, sau că șoferul te transferă personal la cel care urmează să te ducă-n Chame. Au fost cazuri când turiștii plăteau drumul până în Chame, dar când făceau transferul la Besi Sahar se trezeau abandonați.

Prețurile se învârt în jur de 15-20$ de persoană pentru BesiSahar – Chame.

Dacă ajungi până la ora 1, 2 la amiază în BesiSahar vei găsi aproape sigur transport spre Chame. Mașinile sunt parcate în apropierea punctului de verificare a permiselor (primul control de pe traseu)

Ajungând în Chame târziu, e dificil să cauți camere disponibile după înserare. Cere șoferului să găsească paturi într-o casă de oaspeți. Probabil o să plătești cu vreo 3 sau 4 dolari mai mult prețul camerei dar scapi de stresul cazării.

Următoarea zi începe drumeția propriu zisă.

Ziua 2.  Chame – Upper Pisang

20 km, urcare 800 m, timp: 4h28m

Cărarea e lată, urcarea ușoară, drum prin pădure și pe lângă râu, primul pod suspendat de metal. În Upper Pisang destule locuri de cazare, condiții bune.

Culorile naturii. creangă roșie peste muntele alb și cerul albastru
Natura colorată, Annapurna

Urcare prin Upper Pisang până la mănăstirea frumoasă din vârful dealului, și plimbare până-n Lower Pisang. Total drumeție – 6 km cu urcare 300 m.

Ziua 3. Upper Pisang – Manang; 

22 km, urcare 900 m, timp: 5h33m

O zi mai grea, un prim test prin urcarea abruptă spre Ghyaru. Apoi coborâre ușoară spre Ngawal. Până-n Manang drumul e foarte prăfos, mici urcări și coborâri și porțiuni întinse de urcare lină.

Ziua 4. Aclimatizare Manang

E necesară cel puțin o zi de aclimatizare în Manang pentru a nu se instala răul de altitudine. Simptomele, dacă-s acute te împiedică să stai pe picioare. Se manifestă prin dureri cumplite de cap, senzație de amețeală și greață, slăbiciune în corp, frisoane, n-ai poftă de mâncare, nu poți să dormi, ai tensiune arterială ridicată, dificultăți la respirat și ești dezorientat. Prin aclimatizare poți împiedica aceste simptome să apară. Dacă ele totuși apar niciun medicament nu te poate ajuta în astfel de cazuri, doar coborârea. Uneori câteva sute de metri fac diferența, chiar și două-trei sute.

Cai în soare la Manang prin iarba galbenă
Zi liniștită-n Manang

Pentru o mai bună adaptare e indicat să urci câteva sute de metri iar mai apoi să înnoptezi la o altitudine mai joasă. Așa că drumeția până la punctul panoramic al glaciarului Gangapurna și plimbarea pe dealurile din împrejurimi e un lucru bun de făcut pentru aclimatizare. Aproximativ 6 km cu urcare 450 m

Ziua 5. Manang – Letdar

13 km, urcare 800 m, timp: 4h11m

Deși Yak Kharkha și Letdar nu-s foarte departe de Manang și vei ajunge destul de devreme la cazare e important să petreci o noapte în una din cele două locații. Fiindcă din Manang în pasul Thorung La e o urcare de 2000 de metri pe care NU (!!!) e indicat să o scurtezi de la trei la două zile.

Steaguri colorate în vânt cu vârful alb pe fundal
Rugăciuni fluturând în vânt, Annapurna

Ziua 6. Letdar – Thorung Hight Camp

9 km, urcare 700 m, timp: 3h10m

Pentru cazare în ziua a șase sunt două opțiuni populare: înnoptarea la Thorung Phedi unde condițiile de cazare sunt bune și locurile destule, sau înnoptarea la High View Camp la altitudinea de peste 4850 de metri în condiții mai precare, și locuri, aș spune suficiente.

Trebuie să te decizi între cele două în funcție de ce semnale îți transmite corpul. Dacă starea fizică e bună și nu ai rău de altitudine mai bine continui urcarea spre Hight Camp fiindcă în următoarea zi te așteaptă cea mai grea ascensiune spre pasul de la 5416 metri. Dacă te simți slăbit e mult mai bine să dormi la Thorung Phedi.

Între cele două cazări e doar 1 km distanță, dar o diferență de altitudine de 400 de m – urcare abruptă.

Ale și Liviu la High Camp cu cer senin și văi nisipoase
Thorung High View Camp

Ziua 7. Thorung H.C. – Muktinath

17 km, urcare 550 m, coborâre 1600 m, timp: 6h

Ziua cea mare. E important să începi ascensiunea de dimineață, oricând între 3 noaptea și 5 dimineața, ca să eviți vânturile puternice din defileu care bat în jurul orelor 10 – 12. Te mai așteaptă și-o descindere de 1600 de metri, lungă ca o zi de post. N-ai vrea să ajungi în Muktinah pe înserate. Urcarea e dificilă din cauza aerului rarefiat. Cel mai bine să nu te grăbești, să-ți acorzi timpul de care ai nevoie, să faci pauze și să te hidratezi. Înainte de plecare să pui pe tine toate hainele pe care le ai fiindcă e cea mai friguroasă porțiune din traseu.

Annapurna. Defileul Thorung la. Dealuri gri, pietroase și zăpadă pe vârfuri
Defileul Thorung La

Ziua 8. Muktinath – Marpha

30 km, coborâre 1120 m, timp de pedalat propriu-zis (fără opriri) 3h

Din cauza construirii străzii, continuarea traseului la pas e mai puțin interesantă. Muktinath e cel mai important centru religios hindus și budist din Himalaya și sunt mulți pelerini care vin aici.

Nu foarte departe, mai la vale, e Jomsomul un oraș măricel care are și aeroport, făcând facilă urcarea până-n Muktinath pentru oricine. Dacă vrei, poți încheia traseul aici sau îl poți continua pe biciclete.

Dacă nu, închiriezi jeepul sau iei autobuzul. Din Jomsom poți lua avionul sau schimba mijlocul de transport. Cele mai multe informații le găsești la casele de oaspeți.

Dacă te oprești în Muktinath ratezi satele Kagbeni și Marpha care aparțin comunității mustang și sunt cele mai autentice sate de pe toată ruta.

Călugăr la Kagbeni în fereastra mănăstirii
Călugăr din Kagbeni

Bicicleta a costat 50$ pentru două zile. N-am avut nici un fel de problemă cu ele. Am fost lăsați să le alegem și să le probăm. Am primit căști de protecție, pompă și kituri de pană. Rucsacii mari i-am lăsat la sediu și urma să-i ridicăm din Tatopani la predarea bicicletelor.

Am coborât pe mountain bike până în Kagbeni, apoi Jomsom și am înnoptat în Marpha. 

Ziua 9. Marpha – Tatopani

45 km; coborâre 1490 m, timp de pedalat propriu-zis (fără opriri) 5h

E o zi lungă de pedalat dar ești recompensat la final cu băile termale din Tatopani. Nu te aștepta la lux sau spa dar intră cu încredere. Aici poți considera drumeția încheiată și ce e mai bun după atâtea zile de urcări, pe pedalat, de cărat rucsacii în spinare, decât o baie caldă reconfortantă?

Băile termale din Tatopani
Băi termale Tatopani

Ziua 10. Tatopani – Pokhara

100 km, diferență de altitudine ~ 300 m; timp: 6 ore cu jeepul

Toate mașinile pleacă din Tatopani spre Pokhara de dimineață. Te poți interesa de bus sau jeep la piscină sau la hoteluri. S-ar putea ca autobusul să trebuiască să-l schimbi în Beni, un oraș aflat pe ruta Tatopani – Pokhara. (prețul la bus aprox. 10$ iar la jeep 20$ /de persoană)

Total cheltuieli: aprox. 390$/persoană pentru 10 zile.

Permise – 50$; Drumurile cu jeepul – 65$; Bicicletă pentru 2 zile – 50$; Cazare + mâncare – 20$ – 25$ pe zi (am socotit 5 zile cu 20$ și 5 zile cu 25$) = 225$

Despre experiența noastră, poți citi aici prima parte, iar a doua aici.

Spread the love

0 comentarii

Lasă un răspuns