”Vietnamezii plantează orezul, cambodgienii îl îngrijesc, iar laoțienii îl ascultă cum crește”

Nicăieri nu vei găsi oameni mai calmi și mai zâmbitori ca în Laos. Laoțienii sunt senini și ”dacă n-ar avea urechi, gura le-ar înconjura tot capul, la cât de larg zâmbesc.”

E una dintre cele mai autentice și seducătoare țări vizitate.

Învăluită-n mister, înfundată-n anonim de mai cunoscutele și atrăgătoarele sale vecine: Tailanda, Myanmar, China, Vietnam și Cambogia, Laosul reprezintă prin simplitatea sa o nestemată. Un diamant neșlefuit, un colț de lume sărac, plin de bogății.

Costuri

Laos e o țară ieftină. Majoritatea țărilor din sud-estul Asiei au prețuri accesibile pentru oricine.

Ai posibilitatea să stai la resorturi și să cheltui decent pentru răsfăț, sau să călătorești budget iar costurile tale pentru o zi nu vor depăși 30$ (mâncare, cazare, transport și intrări la muzee, temple, etc)

Bineînțeles, unele activități sunt mai costisitoare, cum ar fi Gibbon Experience, a cărui cost zilnic se învârte în jurul sumei de 100$.


Transportul

Lucrul pe care vei cheltui cel mai mulți bani în Laos e transportul. Călătoria pe râu (un drum de două zile) costă 30$ de persoană. Tuk-tuk-urile între orașe au prețuri piperate, iar închiriatul unei mașini e destul de costisitor.

Avionul – cel mai rapid mod de a te deplasa. Un zbor domestic, one way, costă aproximativ 40$.

Autobusele locale economisesc bani dar cheltuie foarte mult timp. Sunt inconfortabile și-ți pun răbdarea la grea încercare. Cel mai bine să te interesezi de ele direct la autogară, unde plătești mai puțin decât la agenții. Diferența e de obicei de 2, 3 $

Tourist bus, VIP bus sau Night bus – mai confortabile și mai rapide, cu mai puține opriri. Dar o călătorie poate costa și 20$ de persoană.

12Go au curse între orașele mari din Laos dar și pentru destinații peste graniță: Hanoi, Chiang Mai, Siem Reap, etc.


Cazarea

Cazarea e ieftină, cu camere ale căror prețuri se învârt între 10 – 20$.

Un pat într-un dormitor comun în hosteluri găsești începând de la 4 $.

Hostel World – un site util pentru cazare budget.

Noi, de obicei rezervăm doar prima zi de cazare, pe urmă testăm piața, verificăm câteva locații și decidem pentru ziua în curs.


Mâncarea

Doar două cuvinte: Ieftină și delicioasă.

Mâncarea tradițională stradală mănânci și cu 2 – 3 dolari. La restaurant plătești în jur de 5$. Pentru mâncăruri vestice prețul e puțin mai mare, 6 -7$ un fel principal. Găsești patiserii în majoritatea orașelor și micul dejun se servește în orice moment al zilei. Sunt dese și meniurile vegetariene.

De cele mai multe ori vei primi la masă orez lipicios, fiert în bere, gustos și aromat.

Beer Lao – one of the best beer. A câștigat concursuri prestigioase și distincții în Europa. Deci, not probably. Definitely one of the best beer in the world!

Suveniruri

Piețe de noapte găsești în fiecare oraș mai mare al Asiei de Sud-Est. Standurile sunt pline de suveniruri cu preț negociabil. Setează-ți un preț și fă din tratative un joc. Ține cont că Laos e una dintre cele mai sărace țări din lume și unica sursă de venit a multora e comerțul stradal.

Printre cele mai frumoase suveniruri din Laos sunt bijuteriile făcute din aluminiul bombelor neexplodate, excavate prin programe ce susțin comunitățile locale, cafeaua, țesăturile tradiționale – Pha Sin (fusta ca un șal prinsă cu o curea în mijloc, purtată de majoritatea femeilor din Laos), ceramica pictată manual și coșurile pentru sticky rice, împletite din bambus.

Altele

Scuterele se găsesc de închiriat cu 15$ pe zi.

Masajul, aproximativ 6$ ora.

Top destinații:
Spread the love
Categorii: CălătoriiLaos

0 comentarii

Lasă un răspuns